Vila “Zlatni breg” – Kraljveski letnjikovac koji obilaze svi turisti

Vila “ZLATNI BREG”, poznatija kao letnjikovac dinastije Obrenović, nalazi se na 4 kilometara od centra grada, u naselju Plavinac (stari put Smederevo-Beograd).


Godine 1829. u vreme najveće slave i ugleda, knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio je ovde imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda.Dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike.

Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i dr. Po razvodu kraljevskog para, vila je pripala Nataliji nakon čega je ona angažovala čuvenog dvorskog arhitektu, Jovana Ilkića i načinila pojedine izmene u izgledu vile (Ilkić je, inače, autor zdanja Narodne skupštinu u Beogradu, kao i hotela „Moskva“ i Oficirskog doma – SKC-a).

Današnji izgled enterijera Vile čini postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Malo je sačuvano originalnih predmeta iz vremena Obrenovića. Mnoge njihove dragocenosti rasute su po celom svetu. Međutim, po postojećim predmetima vidi se da ovde nije bilo posebnog raskoša i luksuza već su tu više predmeti praktične primene.

Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.

Program obilaska Vile dinastije Obrenović

Termini obilaska:

01.april – 01.oktobar
utorkom, petkom i subotom u 9:00, 10:30, 12:00, 13:30 i u 15 časova

Organizovane posete:

Obilazak Vile dinastije Obrenović moguć je isključivo organizovano i uz prethodnu najavu
Prijave za obilazak u Turističko-informativnom centru Smedereva:
ulica Karađorđeva 9
tel: 026/615-666
e-mail: turizam.info@smederevo.org.rs

Prilikom najave grupa za domaće turiste, pored imena i prezimena, obavezno je navesti broj važeće lične karte a za strane turiste broj pasoša. Za mlađe od 16 godina potrebno je navesti JMBG
Broj osoba u grupi je ograničen na 25
Minimalan broj prijavljenih za realizaciju obilaska je 15
Najavljene grupe koriste sopstveni prevoz i dolaze u zakazanom terminu na parking ispred vile
Prijave za obilazak se primaju do 12h dan pre početka ture razgledanja
U slučaju sprečenosti dolaska najavljeni posetioci su u obavezi da obaveste organizatora na tel: 026/615-666 najkasnije dva dana pre ture razgledanja.


Izvor: tvsuper.rs