SMEDEREVO DOBIJA MARINU! Kruzeri će pristajati uz srednjovekovnu prestonicu

Razvojni projekti u oblasti vodnog saobraćaja u Smederevu bili su tema sastanka direktora Agencije za upravljanje lukama Vuka Perovića i gradonačelnika Jovana Beča. 


– Studija razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi, koju je Agencija izradila, predlaže Smederevo kao jednu od potencijalnih lokacija za buduću marinu. U prethodnom periodu investirali smo u izradu potrebne dokumentacije za proglašenje lučkog područja pristaništa, marine u Smederevu. Neposredna blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja, predstavljajuju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu – rekao je Perović.

Kako se navodi u saopštenju, dodao je da se pored toga, u okviru aktivnosti na projektu “Probudi Dunav”, razgovaralo o narednim koracima u pogledu promocije kruzinga u Smederevu i o tome šta Smederevo, kao srednjovekovna prestonica Srbije može da ponudi stranim turistima.

U skladu sa tim, jedna od tema sastanka bila je i izmeštanje stare luke na novu lokaciju i premeštanje međunarodnog putničkog pristaništa u centar grada. Na taj način, prostor oko tvrđave bio bi oslobođen za razvoj punih turističkih mogućnosti. Naš cilj je da Smederevo, kao lokaciju sa značajnim potencijalima za kruzing i marinu pozicioniramo na evropskim nautičkim mapama.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč istakao je da grad poseduje veliki turistički potencijal, a da će uređenjem marine to tek doći do izražaja.

– Grad će u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama u narednom periodu biti maksimalno angažovan oko pripremanja sve neophodne dokumentacije. Sa obzirom na to da je Agencija započela sa izradom studije za proglašenje marine na Dunavu, nakon toga sledi i izrada projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole. Takođe, želim da naglasim da je postignut i dogovor da se sprovede čišćenje marine, kao i stavljanje u funkciju pristana, odnosno linijskog saobraćaja gde bi pristajali turistički brodovi u Smederevu – zaključio je Perović.


Izvor:ekapija