Zatvorenici iz Smedereva predstavili svoju rakiju na festivalu

Okružni zatvor u Smederevu predstavio je po drugi put na upravo završenom Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu tri vrste rakije koje se proizvode na ekonomiji ovog zavoda.


Na ovom jedinstvenom poljoprivrednom gazdinstvu proizvodi se rakija od jabuka, šljiva i kajsija, a na ekonomiji su zastupljene i stočarska i ratarska proizvodnja.

Ekonomija OZ u Smederevu se prostire na površini od skoro 2 hektara, dok površina pod zasađenim jabukama zauzima 1,1 hektar. Voće se čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HASSAP standardu.

Osim hladnjače za voće, izgrađene su i dve komore za povrće kapaciteta od po 8 tona.

U procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja su angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja jabuka, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu.

U stolarskoj radionici osuđenici izrađuju drvenu ambalažu za rakiju koja je takođe prikazana posetiocima na Šumadijskom festivalu.

Treći Šumadijski festival rakije su organizovale Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija, a uz podršku Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Kragujevac.


Izvor:bnet