Tragedija kod Smedereva koja je šokirala Balkan

Tog 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari, poginula je Silvana Armenulić.


Bio je to tragičan kraj blistave karijere jedne od najpoznatijih pevačica narodne muzike na ovim prostorima.

Silvana (Zilha) Armenulić, devojačko Barjaktarević, rođena je 18. maja 1939. godine u Doboju. Bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Sa šesnaset godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film “Gorak pirinač” posebno volela.

Kao već zvezda u usponu, Silvana je jednog dana u Leskovcu, na klupi u parku, upoznala mladića, bez dinara u džepu, koji je želeo da postane pevač. Iz neznanog razloga, dopao joj se taj tihi, promrzli mladić koji joj je ispričao da nema novca da se vrati kući, a ni gde da spava i zamolila je upravnika hotela u kom je pevala da mu da posao i smeštaj. Bio je to Toma Zdravković kojem je baš ovaj posao bio odskočna daska koja ga je lansirala u svet zvezda.

Kako bi se zahvalio Silvani bez koje njegova karijera verovatno ne bi ni postojala, Toma joj je napisao pesmu “Šta će mi život bez tebe dragi” koja je postala jedan od njenih najvećih hitova.

Jednom prilikom, Toma je ispričao da je insipacija za pesmu bio upravo Silvanin život.

– Insistirala je da joj napišem pesmu. Ali šta? Ja sam uvek bio u nekim romantičnim vezama koje su me inspirisale. Sa Silvanom je bilo teško. Pričali smo danima, bila je nesrećna. Otkrivala mi je detalje iz svog braka koji je bio labilan, naprosto je očajavala. Često mi je govorila: “Jao, ovaj život moj! Neka ide sve u đavola, kad mi ništa ne ide od ruke! Nit’ brak, nit’ ovo, nit’ ono…” I jednom dok smo se vozili busom na koncert, kažem joj: “Znaš šta, to je interesantno, da ti ja napravim pesmu baš kao što ti pričaš, onako kako se osećaš. Onda ćeš bolje pevati” – ispričao je svojevremeno Toma Zdravković.

Pesma “Šta će mi život”, koju je Silvana pevala i u seriji “Ljubav na seoski način”, prodala je ploču na kojoj se nalazila u 300.000 primeraka i postala megahit.


Izvor:istorijskimagazin, tvsuper