Kačamak dijeta srediće vam creva za manje od sedam dana

Iako je kačamak nekad bio poznat kao hrana za siromašne, danas je omiljen mnogima. Tajna je u tome što se obrok lako sprema, ne goji, dugo vas drži sitim, čisti creva, a i nije skup.


Za pripremu kačamaka najčešće se koristi žuti kukuruzni griz ili brašno, mada možete da koristite i beli kukuruzni griz, odnosno brašno (bolje nego kupovna gotova palenta).

Obični kačamak skuvan sa vodom, bez sira ili kajmaka, ima prilično malo kalorija. Porcija od 100 g sadrži tek oko 85 kalorija. A ukoliko u kačamak dodate mleko, sir ili kajmak, jasno je da će u tom slučaju imati znatno više kalorija, piše onefit.rs.

Pritom, kalorije u ovom obroku uglavnom potiču od ugljenih hidrata.

Prirodne materije iz kačamaka se lako vare i ne utiču na povećanje telesne težine. Osim toga, ova namirnica će biti ukusnija i bolja ukoliko je pomešate sa vašim omiljenim povrćem. Prelijte je jogurtom koji ima malo mlečne masti i uživajte u zdravom obroku, piše dijetaplus.com.

Dakle, hranljiv obrok sa malo kalorija, poput kačamaka, može biti dobar izbor za one koji žele da izgube dva do tri kilograma ili održe zdravu telesnu težinu i ujedno očste creva.

Naime, kompleksni ugljeni hidrati u kačamaku nas, s jedne strane, dugo drže sitim, a s druge, stimulišu dobro varenje.

Takođe, kačamak dijeta od četiri dana ubrzaće vam metabolizam, a vrlo je moguće i da će sniziti povišen holesterol u krvi. A za regulisanje stolice i čišćenje creva možete da jedete kačamak umesto hleba desetak dana.

Prvi dan

400 g palente, 1 krastavac, 1 paradajz, 1 jabuka, 2 litra vode

Drugi dan

Ponovite meni iz prvog dana.

Treći dan

400 g palente, salata od 300 g zelene salate, 200 g svežeg kupusa, 2 šargarepe, malo limunovog soka i 1 kašičice maslinovog ulja, 2 litra vode, 3 šolje zelenog čaja bez šećera

Četvrti dan

Ponovite meni iz trećeg dana.

Osnovi recept za kačamak

Da bi vam kačamak pomogao u mršavljenju, treba da ga kuvate bez mleka, šećera ili putera.

Sastojci:

50 g kukuruznog brašna, 200 ml vode, pola kašičice maslinovog ulja

Priprema:

Vodu sipajte u šerpu i vrlo malo posolite. Ostavite da proključa, pa dodajte brašno. Kuvajte na niskoj temperaturi 15-20 minuta, odnosno dok vam drvena kašika, povučena kroz kačamak, ne ostavi trag po šerpi.
Kad se skuva, dodajte maslinovo ulje i promešajte.

Ne zaboravite i da, dok ste na kačamak dijeti, treba da pijete dosta vode, pišu receptibalkana.net.