Pospani posle jela? Evo zašto dolazi do ove pojave!

Da biste razumeli, morate da znate šta se dešava u vašem sistemu za varenje tokomo obroka. Dok žvaćete hranu, vaš stomak stvara gastrin, hormon koji pokreće proizvodnju sokova za varenje koji razgrađuju hranu.


Ta hrana potom odlazi u tanko crevo dok creva oslobađaju enterogastron, hormon za regulisanje krvotoka. U međuvremenu vaš pankreas oslobađa insulin, kako bi pomogao vašem stomaku da apsorbuje glukozu od ugljenih hidrata iz obroka. Istovremeno, insulin šalje različite amino-kiseline u vaš mozak, uključujući i zloglasnu hemikaliju triptofan, koja pospešuje pospanost.

Možda ste primetili da se pospanost ne dešava nakon svakog obroka.

Postoji nekoliko razloga za to: visok nivo ugljenih hidrata izaziva skok insulina, što znači da će više triptofana ući u vaš mozak. Kada se to desi, triptofan se pretvara u serotonin, zbog čega se osećate dobro, a zatim u melatonin, zbog čega se osećate pospano.

Glukoza iz ugljenih hidrata takođe može blokirati moždane ćelije zvane oreksin neuroni, koji su odgovorni za održavanje budnosti. Treba napomenuti da obroci sa visokim sadržajem proteina nemaju isti efekat, pošto proteini imaju tendenciju da podstiču oslobađanje stimulativnih amino-kiselina.

Pospanost posle obroka je ponekad neizbežna, ali postoji nekoliko načina da umanjite šanse za dremež nakon jela. Jedite polako, kako bi hormoni u vašem telu imali vremena da se izbalansiraju.

Takođe, uverite se da jedete uravnotežen obrok bez previše skroba, masti, ali sa dovoljno povrća i vitamina.


Izvor:alo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)