Počinje vakcinacija protiv gripa u Smederevu

U smederevski Dom zdravlja stigle su četvorovalentne vakcine protiv gripa, proizvođača Sanofi.


Vakcine protiv gripa distribuirane su u ponedeljak i ostalim Domovima zdravlja na teritoriji okruga. Za Podunavski okrug opredeljeno je 7.500 doza.

Prema rečima epidemiologa Nadežde Stanković, vakcina protiv gripa preporučije se:

  • svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV
  • svim osobama starijim od 65 godina života
  • svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene
  • svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama
  • licima zaposlenim u javnim službama
  • trudnicama, uz konsultaciju sa lekarom

Svi zainteresovani građani za imunizaciju protiv sezonskog gripa treba da se jave svom izabranom lekaru.

„Nakon pregleda kod izabranog lekara i naravno uz uslov da su zdravi i očuvanog zdravstvenog stanja, svi zainteresovani građani, a pre svega oni kojima je ova vakcina preporučena mogu istu i da dobiju u Domovima zdravlja. Ova vakcina može da se daje bebama od 6 mesecu“, poručila je Stanković.

U vakcinama se nalaze oni sojevi koji su i prethodnih sezona bili korišćeni ali po preporuci SZO koja je odobrena za korišćenje u ovoj sezoni. To se radi na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Radi se o dva tipa virusa A i dva tipa virusa B.

Nakon primanja vakcine, imunitet se stvara nakon dve nedelje, a vakcina štiti građane od virusa gripa A i B od šest meseci do godinu dana.

Vakcina ne može apsolutno da zaštiti osobu koja je primila od virus gripa, ali će osigurati da ukoliko dođe u kontakt sa gripom i razboli se, da to bude blaža forma bolesti i bez kompikacia.


Izvor: tvsuper.rs