Pokret Tvrđava podneo dopunu krivične prijave protiv petorice direktora

Pokret Tvrđava i njeni pravni zastupnici podneli su dopunu krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, zbog novih dokaza u vezi sa krivičnim delom Zagađenje životne sredine, za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora.


Nakon krivične prijave koja podneta u junu 2022. godine protiv kineske kompanije HBIS, Pokret Tvrđava je dostavio dopunu krivične prijave protiv ove kompanije i petorice odgovornih direktora.

„Petorica kineskih direktora koje teretimo moraju da po zakonu odgovaraju, zato što su ugrozili zdravlje građanima Smedereva. Isto kao što bi svako od nas odgovarao kada bi ugrozio zdravlje građana u Kini„, kažu iz Pokreta Tvrđava.

Dobili su i odgovor Tužilaštva:

“Tužilaštvo, sa naročitom hitnošću preduzima radnje u cilju prikupljanja i drugih dokaza potrebnih u cilju sprovođenja veštačenja na okolnosti zagađenja vazduha, kao i u cilju angažovanja organizacije koja bi takvo veštačenje sprovela u što kraćem roku, a kako bi se na osnovu rezultata obavljenog veštačenja mogao doneti zaključak o stepenu eventualnog zagađenja, izvorima zagađenja i o uticajima na život i zdravlje ljudi i uopšte na životnu sredinu. O rezultatima obavljenog veštačenja, kao i o odluci koju tužilaštvo nakon toga bude donelo, javnost će biti blagovremeno obaveštena. U dosadašnjem toku postupka tužilaštvo je uputilo više zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja različitim ustanovama“

Tvrđava se nada da će zamenik javnog tužioca u Smederevu, kome je dodeljen ovaj predmet, zaista hitno postupati u ovom predmetu, jer svakim novim mesecom zdravlje građana je sve ugroženije. Zagađenje mora da stane, to je jedino što tražimo i očekujemo. Ne tražimo zatvaranje fabrike, ili bilo šta drugo.

Građani i građanke Smedereva i okoline već duže vreme trpe ozbiljne posledice usled industrijskog zagađenja vazduha. Pokret Tvrđava je prošle godine objavio i podatke koji svedoče o tome da je broj lečenih od maligniteta u Smederevu 2019. godine bio oko tri puta veći u odnosu na 2011.

Merna stanica za zagađenje vazduha u Radincu, pokazala je da su u 2020 godini, 148 dana, koncentracije pm 10 čestica, bile iznad graničnih vrednosti, što je Radinac činilo najzagađenijim u Srbiji. Zakonska regulativa kaže, da maksimalno 35 dana godišnje može biti prekoračena granična vrednost.