GROŽĐE KAO LEK: Sprečava astmu, migrenu i infarkt

Istraživanja su pokazala da supstance iz grožđa mogu da prorede napade astme, a oslobađaju i od napada migrena. Naučnici s Univerziteta Ilinois tvrde i da prisutnost resveratrola u grožđu usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora.


Grožđe je prepuno gvožđa, pa njegovom redovnom konzumacijom možete da se rešite umora i dekoncentracije. Konzumiranjem grožđa podižete i nivo azotovog oksida u krvi, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara.

Ovi plodovi sadrže niz esencijalnih vitamina i minerala, kao i hemijskih jedinjenja koja pomažu da kosa i koža budu zdraviji.

Pomenuti resveratrol i jedinjenje pterostilben koji se nalaze u crnom grožđu pokazali su pozitivne efekte protiv gojaznosti u laboratorijskim studijama. Oba sastojka utiču na poboljšanje crevne flore i regulišu energiju ali su potrebna dalja istraživanja na ovom polju.

Suvo grožđe je poznato kao dobar izvor raznih mikronutrijenata i antioksidanasa koji pozitivno utiču na zdravlje srca, čišćenje jetre, a mogu pomoći i kod problema sa kožom, zbog čega nije retko da prirodna kozmetika sadrži ekstrakte grožđa.

Jedinjenja koja su prisutna u grožđu mogu da uspore zgrušavanje krvi. Stoga bi osobe koje imaju bilo kakvu vrstu krvarenja ili se spremaju za operaciju, trebalo da ograniče unos crnog grožđa. Takođe, grožđe ne treba davati maloj deci jer postoji opasnost od gušenja.