Hajdučka trava – čaj za dobro jutro!

Hajdučka trava se u našem narodu odavno koristi kao lekovita biljka, ali je malo poznato da je, po predanju, još u Trojanskom ratu ovu biljku Ahil koristio za vidanje rana.


Hajdučka trava je poznata i po svom nazivu u latinskom jeziku – Achilea millefolium. U našim krajevima se koriste još i sledeća imena za nju: hajdučica, romonika, stolisnik ili kostrijet. To je perasta biljka visine do oko 80 centimetara, najčešće svetlozelene boje.
Za pojedine bolesti i tegobe koriste se čajevi spravljanjeni od osušene hajdučke trave. Pored toga, koriste se čajevi spravljeni od mešavine hajdučke trave i drugih lekovitih biljaka. Za određene spoljašnje povrede i kožne bolesti koriste se obloge spravljene na bazi hajdučke trave.

Hajdučka trava spada u divlje rastinje, ali se uzgaja i u baštama zbog svojih lekovitih sastojaka. Pored toga što je ima u našim krajevima, ova lekovita biljka uspeva širom Evrope i u nekim delovima Azije.

Lekoviti sastojci

Najnovija medicinska i farmaceutska istraživanja dokazala su da hajdučka trava sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka:

ahilein
ahiletin
borneol
vitamin K
vlavonoide
eterska ulja
kamfor
limonen
mentol
pinen
salicilnu kiselinu
smole
stereole
tanine
tujon
cineol

Lekovita svojstva

Pokazalo se da hajdučka trava povoljno utiče na organe za varenje, ima blago sedativno dejstvo, a deluje i kao analgetik i kao antiseptik.

Na osnovu iskustava drevne medicine ali i savremenih istraživanja, došlo se do zaključka da čaj od hajdučke trave povoljno deluje kada su u pitanju sledeće bolesti i tegobe:

angina pektoris
anksioznost
bolovi u krstima
gastritis
giht
groznica i povišena temperatura
grčevi u stomaku
žutica
zatvor (kao diuretik)
lupanje srca
nadimanje
nedostatak apetita
nervoza
neredovne menstruacije
nesanica
nesanica
osip
povišeni krvni pritisak
problemi sa bubrezima
problemi sa varenjem
problemi sa želudcem
problemi sa žučnom kesom
problemi sa metabolizmom
reumatizam
hemoroidi
čirevi
šećerna bolest

Oblogama ili kupkama (vodom u koju je potopljena hajdučka trava) deluje se preko kože u sledećim slučajevima:

bradavice
ispiranje vagine
ispucale ruke
kožne bolesti
osip
otvorene rane
posekotine i opekotine
problemi sa nervima
psorijaza

Hajdučka trava spada u veoma lekovite biljke pa se može koristiti kao čaj za lečenje određenih bolesti ili kao dopunska terapija. Obloge natopljene čajem od hajdučke trave pomažu kod nekih povreda ili kožnih oboljenja.

Napominjemo da u pojedinim slučajevima čaj od hajdučke trave može izazvati alergijske reakcije kao što su osip ili proliv. Interesantno je da su obično osobe alergične na ambroziju alergične i na hajdučku travu.


Izvor:krstarica