Maslinovo ulje – tečno zlato koje čuva zdravlje

Maslinovo ulje često nazivaju i tečnim zlatom, a stručnjaci se slažu da ima brojnih zdravstvenih prednosti.


Bilo da popijete pola supene kašike ili je sipate je u obrok, zdravstveni stručnjaci se slažu – ne postoji pogrešan način da se maslinovo ulje unese u organizam, a studije pokazuju da je nešto više od pola supene kašike dovoljno da primetite razliku.

Maslinovo ulje je prepuno antioksidanata i drugih zdravih jedinjenja koja nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima. Istraživanja ukazuju na to da će oni koji promene ishranu takođe uživati u dugačkoj listi zdravstvenih benefita.

Jedna od najčešćih prednosti koje se vezuju za maslinovo ulje je njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može pomoći u rešavanju ovog problema – masti pomažu u smirivanju unutrašnjosti creva i omekšavanju stolice pomažući joj da apsorbuje više vode.

Maslinovo ulje je takođe glavna komponenta mediteranske ishrane, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – posebno koronarne bolesti srca – i rizik od smrti iz bilo kog uzroka.

Druge studije su pokazale da konzumiranje više od pola kašike ulja dnevno može smanjiti rizik neurodegenerativnih bolesti, ali i respiratornih bolesti, prenosi Klix.ba.

Posebno je korisno pijuckanje jedne ili dve kašike maslinovog ulja rano ujutru na prazan želudac. Ovo omogućava ulju da obloži želudac kako bi pomogao varenje, izbacio otpad i regulisao crevnu mikrobiotu tokom dana.

Stručnjaci predlažu korišćenje ekstra devičanskog maslinovog ulja, jer ono apsorbuje više hranljivih materija.