SMEDEREVO: Uhapšen taksista koji je prevozio migrante iz Sirije i Iraka

S.S. (57) iz Preševa je određen pritvor po predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, kada ga je policija uhvatila kako u vozilu prevozi migrante.


Osumnjičeni je 20. jula 2023. godine, za neutvrđeni iznos, upravljajući taksi putničkim motornim vozilom, vršio prevoz četiri lica kroz Republiku Srbiju, i to jednog državljanina Republike Sirije i trojicu državljanina Iraka, kojom prilikom je oko 17 časova zaustavljen od strane policijskih službenika Policijske uprave Smederevo na delu auto-puta u mestu Mali Požarevac, u smeru ka Beogradu, a sve pošto je taksi vozilo najpre uočeno kod naplatne rampe „Vodanj“ i potom praćeno do pogodnog mesta za zaustavljanje – navodi OJT Smederevo.

Kako se dalje navodi, osumnjičeni je navedena lica sačekao ispred prihvatnog centra „Preševo“ i pokušao da ih preveze do Beograda, odakle su lica imala nameru da putovanje nastave dalje, u potrazi za azilom u nekoj od zemalja Evropske unije.

Od strane tužilaštva je prema osumnjičenom najpre određeno zadržavanje a potom je predloženo i određivanje pritvora.

Od decembra meseca 2022. godine za krivično delo nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Smederevu je vođen, ili je u toku postupak protiv ukupno osmorice osumnjičenih. Od navedenog broja, u odnosu na dva lica postupak je još uvek u fazi dokaznih radnji, dok je protiv šestorice osumnjičenih podnet optužni akt. U odnosu na trojicu optuženih su donete osuđujuće presude, kojima su oduzeta i putnička motorna vozila koja su služila kao sredstvo izvršenja krivičnih dela, dok u tri slučaja još uvek nije doneta sudska odluka.


Izvor:OJT