Četiri medalje za rakiju iz smederevskog zatvora

Voćna rakija „Aps“, koja se proizvodi na ekonomiji Okružnog zatvora u Smederevu, dobila je četiri srebrne medalje za kvalitet na upravo završenom četvrtom Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu.


U pitanju su rakije koje se prave od jabuka, šljiva, dunja i kajsija sa plantaža ovog jedinstvenog poljoprivrednog gazdinstva koje se prostire na skoro 34 hektara.

Kvalitet proizvedene rakije se proverava u Enološkoj stanici iz Vršca.

Voće se čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HASSAP standardu. Osim hladnjače za voće, na ekonomiji se nalaze i dve komore za povrće, kapaciteta od po 8 tona.

U procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja su angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja voća, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu.

U stolarskoj radionici osuđenici izrađuju drvenu ambalažu za rakiju koja je takođe prikazana posetiocima na Šumadijskom festivalu.

Na četvrtom Šumadijskom festivalu rakije, koji su organizovale Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija,

svoje proizvode predstavilo je 50.tak izlagača, među kojima su i 34 destilerije iz Srbije.


Izvor:telegraf