PRVOG DANA 70.000 ZAHTEVA: Veliko interesovanje za penzionerske kartice

Prvog dana prijave za penzionerske kartice, zahtev je podnelo više od 70.000 ljudi. Već do 10 sati bilo je podneto više od 32.000 zahteva, a u prvih pet minuta posle ponoći u sredu, kada je otvorena mogućnost za onlajn prijave, registrovalo se 100 najstarijih korisnika.


Time je i praktično počeo veliki državni projekat za bolji standard najstarijih građana, koji je u prvoj dekadi februara najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na ove benefite, pored korisnika penzija, mogu da računaju i primaoci novčanih naknada za pomoć i negu drugog lica, telesno oštećenje, kao i korisnici privremenih naknada po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti.

Koliko su svi oni zainteresovani za priliku da i na ovaj način poprave standard, pokazao je broj onih koji su požurili da se već prvog dana prijave za personalizovane kartice, koje će im omogućiti da u supermarketima, ustanovama kulture, zanatskim radnjama, sportskim centrima i na drugim mestima ostvare popuste.

I potpredsednik Vlade i ministar Finansija Siniša Mali najavio je značajne popuste koje će penzioneri ostvarivati sa karticom od jeseni.

– Kao što je najavio predsednik Vučić, nastavljamo program pomoći penzionerima, a ovo je projekat kroz koji će na mesečnom nivou moći da ostvare značajne uštede – rekao je Mali. – Kartice će se izdavati sukcesivno, kako bude tekla prijava koja je jednostavna i brza, i za nju su potrebni samo osnovni lični podaci, kao što su ime i prezime, adresa, jedinstveni matični broj građana (JMBG), kontakt telefon. Kartice će stizati u roku od mesec dana.

Prijave za karticu moguće su na dva načina: onlajn, preko sajta Fonda PIO, kao i u filijalama Fonda, kojih je više od 170 na teritoriji cele Srbije.

– Penzioneri će telefonom ili mejlom, zavisno od toga kakav su kontakt ostavili, biti obavešteni da im je gotova kartica i da mogu da je preuzmu – objasnio je ministar Mali. – Paralelno se odvija i prijavljivanje firmi koje žele da se uključe u ovu akciju. Pozivam ih da omoguće popuste na svoje proizvode i usluge u što većem obimu. Očekujemo da će penzioneri sa ovom karticom moći da kupuju jeftinije u prodavnicama, supermarketima, da će imati popuste na zdravstvene preglede, na boravak u banjama, pri kupovini karata za pozorište i slično. Radimo pravu stvar, ovo je samo deo aktivnosti za penzionere, jer im dugujemo veliku zahvalnost za teret reformi koji su podneli.

Ministar je rekao da je na adrese svih penzionera u Srbiji poslat i vodič koji sadrži korisne informacije.

– Naša je želja da najstariji sugrađani treće doba provedu što lakše i lepše, sa što više aktivnosti, a država će se truditi da u tome pomogne – rekao je ministar.