OD DANAS PRIJAVA GRAĐANA ZA NIŽE RAČUNE: Popust za struju, gas i grejanje

Građani koji ispunjavaju uslove od danas mogu da podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, čime dobijaju pravo na umanjenje računa za struju, gas ili grejanje.


Potrebno je da popune obrazac u odeljenju za socijalna pitanja u svojoj opštini ili gradu, prema mestu prebivališta, odnosno boravišta. Ovo je omogućeno novom uredbom koja je stupila na snagu u subotu. Ministarka energetike Dubravka Đedović istakla je da je broj ljudi koji može da ostvari popust sada povećan sa 68.000 na 190.000, što je gotovo tri puta više.

– I građani koji imaju neizmiren dug iz prethodnog perioda mogu da podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, i to već od januara – ukazala je ministarka. – Rok za kandidovanje je do 25. svakog meseca kako bi se ostvario popust u narednom mesecu.

Ona je kao primer navela da tročlana porodica koja prosečno plaća račun za struju 4.700 dinara, ako ostvari status energetski zaštićenog kupca, može da dobije popust od oko 1.500 dinara.

– Četvoročlana porodica koja živi u 55 do 60 kvadrata za grejanje može da ostvari mesečni popust od 2.900 dinara – rekla je ministarka Đedović. – Mislim da su to zaista dobre mere u ovim uslovima energetske krize.


Izvor:tvsuper.rs