ISTRAŽIVANJE OPOZICIJE: Nagli skok podrške Vučiću, opozicija potpuno rasturena!

Najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je naručila Stranka slobode i pravde pokazalo je da u ovom trenutku Srpska napredna stranka ima oko 51,9 odsto podrške.


Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.204 ispitanika, od kojih je 580 muškaraca i 624 žena. Od toga je 28,2 odsto ispitanika sa teritorije zapadne Srbije i Šumadije, 26,8 odsto iz Vojvodine, 23 odsto iz Beograda i 22 odsto iz južne i istočne Srbije.

Da se u ovom trenutku održavaju parlamentarni izbori u Srbiji, rezultati istraživanja pokazuju da bi SNS i Aleksandar Vučić osvojili 51,9 odsto, dok bi SPS kao njihov najveći koalicioni partner osvojila oko 7,8 odsto. Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, koja je pak dugogodišnji partner SPS-a bi mogla da računa na oko 0,3 odsto.

Poređenja radi, na aprilskim izborima SNS je osvojila 42,9 odsto, dok je koalicija SPS-JS dobila 11,4 odsto.

Kad je o opoziciji reči, Stranka slobode i pravde čiji je lider Dragan Đilas, a šefica poslaničke grupe Marinika Tepić, u ovom trenutku imaju podršku od oko osam odsto.

Odmah iza njih su pokret SRCE i Zdravko Ponoš sa 6,7 odsto i koalicija Novi DSS-POKS sa 4,6 odsto. Toliko je kolaicija NADA, koju je predvodio Miloš Jovanović imala i na aprilskim izborima.

Cenzus od tri odsto, prema rezultatima ovog istraživanja, prešla bi i Srpska stranka Zavetnici na čelu sa Milicom Đurđević Stamenkovski sa 3,7 odsto, koliko bi imale i Dveri Boška Obradovića.

Na prethodnim izborima Dveri su imale 3,8, a Zavetnici 3,7 odsto.
Preko cenzusa bi u ovom trenutku i prema ovim rezultatima mogla da dobaci još samo koalicija Moramo-Zajedno. Aleksandar Jovanović Ćuta i Nebojša Zelenović sa 3,4 odsto, dok se zeleno-leva koalicija Moramo-Ne davimo Beograd kreće oko 2,3 odsto.

Zajedno su Zelenović, Ćuta i Ne davimo Beograd na prošlim izborima imali oko 4,6 odsto, tako da ovi podaci pokazuju da je ova koalicija u blagom rastu.

Ispod cenzusa su sve ostale stranke i pokreti. Suverenisti Saše Radulovića su na oko 1,5 odsto, SRS Vojislava Šešelja na 1,1, SDS Borisa Tadića imala bi oko 0,5 odsto, koliko i Narodna stranka Vuka Jeremića, SDA Sulejmana Ugljanina i Muftijin manaet, Stranka pravde i pomirenja.

Pokret slobodnih građana Pavla Grbovića je na oko 0,4 odsto, Koalicija Albanaca Preševske doline 0,3 odsto, POKS 0,2 odsto, Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora 0,2 i LDP Čedomira Jovanovića 0,1 odsto.


Izvor:nova