NAJAVA PRVOG SNEGA: Od ovog datuma počinje zahlađenje

Omiljeni meteorolog amater, Marko Čubrilo, objavio je svoju vremensku prognozu za početak novembra.


Prema Čubrilu, toplo vreme će se zadržati sve do petka, 4. novembra 2022.

„Narednih dana stabilno i relativno toplo. Samo će ponegde i to pre svega nad Panonsko nizijom i kotlinama regiona biti moguća pojava magle i niskih oblaka koji će se ponegde zadržati i veći deo dana. U tim predelima maksimumi od 12 do 14, a u ostalim delovima regiona od 15 do 24, a lokalno, posebno na jugu regiona i oko 27 stepeni Celzijusa“, piše Čubrilo.

Oko 4. novembra se računa na slabljenje anticiklona uz premeštanje hladnog fronta koji će doneti prolazno naoblačenje, kišu i zahlađenje. Sneg je moguć samo na višim planinama. Počeće da duva umeren severozapadni vetar do bi u narednu subotu maksimum trebao biti od 6 do +4 stepeni Celzijusa, što je u ovkviru proseka za početak novembra, prognozira on.

„Zatim se računa na period promenljivog i nestabilnog vremena uz česta prolazna naoblačenja i kišu dok je sneg moguć samo na višim planinama. Dnevni maksimumi oko ili malo iznad proseka. Posle 11.11. i dalje ima signala za moguće građenje antciklona u takvom položaju koji bi ka nama mogao pokrenuti strujanje hladnog vazduha sa severoistoka Evrope te bi druga polovina novembra mogla doneti pravu jesen uz hladno vreme sa padavinama“, napisao je Čubrilo.

Signali za mogućnost pojave prvog snega u nizijama stoje tek posle 20. novembra što je u skladu sa višegodišjim prosekom, prognozira meteorolog amater.

Dakle, do petka se nastavlja miholjsko leto uz maksimume koji će često biti i znantno iznad proseka, samo u maglovitom mestima tmurno i hladnije. Posle 04. novembra verovatno kreće hladniji i kišovitiji deo jeseni, zaključuje Marko Čubrilo.


Izvor:nova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)