NOVINAR U TERETANI: Tegovima bildujem svoj karakter i svoj život

Disciplina, odricanje i istrajnost poslužili su novinaru Daliboru Dunčeviću kao svojevrstan poligon za razotkrivanje dubljih slojeva ličnosti i čvrstog karaktera, zahvaljujući čemu je danas, kaže, unapređena verzija sebe.

Za otkrivanje lepote i zavodljivosti fitnesa nije mu bilo potrebno mnogo vremena, jer kaže da je već nakon prvih nekoliko meseci osetio da promene počinju. Odlučio je da sebe nagradi dobrom formom. Dalibor govori o motivima koji su ga na to naterali.

– Sebe u ovim godinama doživljavam na poseban način. I kroz realnost i instinktivno. I živim baš tako. Teško je biti mlad muškarac, puno je lutanja i manjka samopouzdanja, koje opet ide iz nedostatka iskustva. Mladost je velika borba za veliku neizvesnost. Muškarac u mojim godinama ulazi u svoje najpotentnije muško doba. Sad sam najbolji i, za razliku od ustaljenog mišljenja, ne bih se menjao ni za dva meseca u rikverc.

Kada ste počeli sa intenzivnim treninzima?

– Odluku da osvajam snagu u teretani doneo sam pre dve godine. Želja je bila da poklonim sebi “antidepresiv”. Telo je naša jedina kuća, naša fantastična mašina o kojoj se moramo brinuti. U suprotnom, ona propada, puca, pati, sabotira nas. A mi smo skloni da više brinemo o sopstevenim automobilima. To je porazno. Spoznao sam da je snaga baza, to je obaveza muškarca, njegov biološki zadatak. Bez nje je sakat. Snaga ti treba da sediš, da te ne boli krevet kad ležiš u njemu. Potrebna je za hormonski balans, za posao, a i drži ti stare povrede da te više ne bole. Veliku motivaciju dobijam od velikog profesionalca, trenera Marka Gordića iz teretane “Fitpro Vision”, i on je dobrim delom zaslužan za moj trenutni rezultat.

Marko Gordić i Dalibor Dunčević

Šta za vas predstavlja vežbanje u teretani?

– Svaki dar prirode nam je tu da se koristi i deli, razvija, neguje, poklanja sebi i drugima. I, eto, došlo je vreme za snagu. A ona je otvorila velike horizonte, važne spoznaje. To nije postalo vežbanje, već življenje. Balanas, stabilnost, znanje, mir, ostvarenost, iskustvo, pređeni mnogi kilometri i krugovi, prave želje, hranljive, svest o lepoti života.

Kako biti disciplinovan i istrajati u treninzima?

– Vladati sobom i svojim slabostima, naređivati sebi i ne biti popustljiv, napadati lenjost koja je strašna “bolest” i pobediti, to je za mene dragoceno. Podižući teret, bildujete svoj karakter, svoj život. To sada mogu da primenim u sve druge životne segmente.

Jeste li promenili i način ishrane, na čemu se ona sada zasniva?

– Drastično sam promenio način ishrane. To je upravo jedna od najvrednijih stvari. Zbog te promene ja više nisam bolestan, nisam umoran, niti iscrpljen, a to je ranije bilo permanentno, iako sam povećao sve napore, i na poslu, i privatno, i fizički. Treninzi te ne iscrpljuju, on ti daju snagu za život. Drugi sportovi su neuporedivo zanimljiviji, luđi, kreativniji, ali kradu snagu, umaraju. Sa teretanom imaš snage i za njih. Ishrana je važna upravo koliko i trening. Bez pravilne ishrane vežbom samo mučiš i truješ organizam. Moja ishrana je bogata proteinima, povrćem, orašastim plodovima.

Dalibor Dunčević

U kojoj meri vam je estetski aspekt imperativ kada je reč o motivaciji?

– Lepota je opijum. Danas pogotovo. Izgled mi je jak motiv. Eksperiment sa sopstvenim potencijalom. Ali taj atletski izged iskonska je težnja i standard. Večita. Pogledajte crteže sportista iz antičke Grčke, pogledajte Mikelanđelove skulpture. Tome se uvek teži i u tome ljudsko oko voli da uživa. Ono što želim da postignem je tek preda mnom, u narednim mesecima. To nije profesionalni bodibilding. To ne! Održavanje top-forme i uticaj na druge da krenu u teretanu i uživaju.

Koliko vam je odnos prema fizičkoj kulturi promenio odnos prema drugim segmentima života, jeste li presložili prioritete?

– Prioritete je poslagala moja fina zrelost. Taj novi poredak mi je dragocen, presudni činilac života. Među prioritetima veoma važno mesto zauzima i trening. On daje veliku snagu koja je u dobrom balansu sa puno unutrašnje snage.

Dalibor Dunčević

Novinar ste po prvoj, a po drugoj profesiji i turizmolog – da li ste možda planirali da fitnesom napravite profesionalno trojstvo?

– U narednom periodu će svakako fitnes segment zauzeti svoje mesto u okviru mog novinarskog zvanja, u vidu neke emisije ili druge vrste projekta posvećenog treningu i zdravom životu, a ako uspem da u to, na neki način, uključim i turizam, koji takođe volim – to bi bilo zaista sjajno!

Koliko vas je ova životna faza promenila i u čemu se ta promena najjasnije ogleda?

– Realan sam. Pravim dobre izbore. Uživam u svemu do kraja. Govorim šta mislim. Zahvalan sam. Volim život.