Tvrđava: Odbačena krivična prijava protiv kompanije ‘HBIS’ zbog zagađenja – borba do Strazbura

Smederevski pokret “Tvrđava” saopštio je da je Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu odbacilo krivičnu prijavu tog pokreta i meštana Radinca, Vranova i Ralje protiv kineske kompanije “HBIS” koja upravlja železarom i petoro direktora, zbog čega su podneli žalbu Ustavnom sudu.


Krivična prijava je podneta pre 19 meseci i teretila je “HBIS” za krivično delo Zagađenje životne sredine, nakon što je “Tvrđava” angažovala brojne veštake, profesore Medicinskog fakulteta, eksperte iz oblasti životne sredine, lekare, meteorologe, informatičare, i druge, kako bi dokazala direktan negativni uticaj emisija iz smederevske železare na zdravlje ljudi koji žive u okolnim naseljima.

Kako se navodi u saopštenju, predmetni tužilac Aleksandar Gole, je sve ove činjenice zanemario i bez ikakvih argumenata odbacio krivičnu prijavu, a da nije angažovao veštake koji bi ispitali dokaze koje smo podneli. Time se tužilac Gole stavio u službu kineske kompanije koju je zaštitio, na račun zdravlja građana Smedereva.

Ustavnom sudu Srbije podneta je žalba zbog  “nedelotvornosti istrage”, a u pokretu opravdano sumnjaju da tužilac nije uradio sve ono što je u njegovoj zakonskoj nadležnosti čime je sprečio građane Smedereva da ostvare svoja ustavna i zakonska prava.

Ukoliko odgovor Ustavnog suda Srbije bude negativan, pokret ‘Tvrđava’ će se obratiti međunarodnom sudu u Strazburu.


Izvor:pokrettvrđava