Počelo oduzimanje vozila građanima zbog saobraćajnih prekršaja

Izmenom Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je stupio na snagu, već je oduzeto prvo vozilo u Leskovcu zbog odbijanja vozača da uradi alko test.


Milan Vujanić iz Komiteta bezbednosti saobraćaja ukazuje koje su to situaciju u kojima se privremeno oduzima vozilo.

„Ima 18 situacija u kojima vozilo može biti oduzeto i to je privremeno oduzimanje vozila dok traje postupak. To su oni prekršaji za koje nije predviđeno da se naplati mandatna kazna, odnosno oni koji zahtevaju postupak pred prekšajnim ili krivičnim sudom. U tom slučaju je predviđeno da se vozilo kao dokaz oduzima privremeno dok traje postupak. Moram da kažem da prekršajni i krivični postupci mogu da traju i nekoliko godina“, objasnio je Vujanić u emisiji „Novi dan“.

Precizirao je da to može biti veliko prekoračenje brzine, upotreba alkohola u većim procentima i svi prekšaji koji izazivaju takvu meru da moraju biti vođeni prekršajni ili krivični postupak.

„Naš zakon je veoma moderan i mi smo to dokazali smanjenjem nezgoda sa preko 1000 poginuli godišnje na ispod 500 godišnje“, rekao je Vujanić u nadi da će takva praksa i izmenom zakona da se nastavi.