HAPŠENJE U SMEDEREVU: Taksista prevozio migrante za 60 evra

Na osnovu predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, prema osumnjičenom A. J. (22) određen je pritvor u trajanju od 30 dana.


Osumnjičenom je određen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Osumnjičenome se stavlja na teret da je dana 19.12.2023. godine, upravljajući taksi putničkim motornim vozilom, za unapred plaćenu naknadu u iznosu od 60 eura po osobi, omogućio nedozvoljeni tranzit kroz Republiku Srbiju, od prihvatnog centra u Preševu ka Beogradu, petorici migranata, državljana Avganistana koji nemaju odobren boravak u Republici Srbiji, kojom prilikom je oko podneva navedenog dana najpre uočen od strane policijskih službenika, a zatim i praćen do pogodnog mesta za zaustavljanje, da bi zatim i bio isključen iz saobraćaja na delu državnog puta A1 na parking prostoru kod sela Kolari.

Nakon što je osumnjičeni priveden u prostorije policijske uprave, po nalogu javnog tužioca mu je najpre određeno zadržavanje, a potom i pritvor. Na opasnost od ponavljanja krivičnog dela naročito ukazuje okolnost da je osumnjičeni i 2019. godine pravnosnažno osuđen za isto krivično delo.

Krivično delo Nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi vrši i ko u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist, omogućava drugom nedozvoljeni prelaz granice Srbije ili nedozvoljeni boravak ili tranzit kroz Srbiju, a za konkreni oblik krivičnog dela zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.


Izvor:OJTSD