Dete (2) odšetalo iz vrtića u Smederevu, građani pozvali policiju

Dvogodišnje dete odšetalo je prošle nedelje iz vrtića u Smederevu, a da niko iz te ustanove nije primetio, sve dok ih nije kontaktirala policija, objavljeno je na portalu Nova.rs.


Redakciji tog portala javila se grupa roditelja sa željom da ovaj slučaj ne bude zataškan, što je po svemu sudeći pokušalo rukovodstvo smederevskog obdaništa “Hajdi”.

„Dvogodišnje dete je odšetalo iz sobice, hodnicima vrtića, izašlo na glavni ulaz, prošlo kroz dvorište i uputilo se ka kući. Ljudi koji su šetali su slučajno pronašli dete u patofnicama kako luta, a kako nisu uvideli roditelje duži vremenski period, alarmirali su policiju koja je kontaktirala vrtić. Niko nije shvatio da dete nije u vrtiću“, užasnuto izgovaraju za Novu.rs potresene majke dece koja pohađaju ovu ustanovu P. M. i Dž. C. M. One su se našem listu obratile ne želeći da dozvole da se ceo slučaj zataška, a kako su nam objasnile, dodatno zabrinjava to što su o svemu saznali – putem društvenih mreža.

Majke kažu da je problem u tome što po zakonu, vaspitačica koja brine o grupi dece od jedne do dve godine, može maksimalno da ima 12 mališana.

“Naša ih ima 21. Došlo je do gužve kada je primopredaja i dete je izašlo. Govorimo o vaspitačici koja ima radni staž sa decom od 40 godina, nikada nije imala mrlju. Predana je svom poslu i kada ostavimo našu decu, znamo da su sigurna“, kažu P. M. i Dž. C. M.

Roditelji navode za Nova.rs da je dodatni problem činjenica da je rukovodstvo svu krivicu svalilo na vaspitačicu, koja je disciplinski kažnjena i sklonjena iz ustanove.

„Znamo koliko je ta žena predana poslu, naša deca ne plaču kada idu u vrtić. Oni u njoj vide sliku bake. Zaista im je posvećena maksimalno i zato joj mi roditelji ne zameramo, ali zameramo upravi. Tu je i za nas i našu decu mimo svog radnog vremena. Ona je sama od dvojih para izdvajala i kupovala mališanima, niko o njoj nema jednu lošu reč da kaže. Sankcionisati samo tu ženu je sramno. Niko od roditelja nije u nju izgubio poverenje, niko ne želi nju da tuži“, besno izgovaraju sagovornice Nove.

Roditelji su najavili da će potpisati peticiju da se uprava vrtića pozove na odgovornost zbog ovoga što se dogodilo, da se predlože koraci kako se ovako nešto više nikada ne bi ponovilo, ali i da će napraviti posebnu peticiju kako bi se vaspitačica vratila na posao, piše Nova.rs.


Izvor:nova.rs