NSZ: Trenutno najtraženiji poslovi u IT i građevini

Registruje se manji broj nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu, čime se nastavlja višegodišnji pad nezaposlenosti, kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.


“Anketa o radnoj snazi koja je objavljena za prvi kvartal ove godine pokazuje da je stopa zaposlenosti povećana, stopa nezaposlenosti smanjena za isti kvartal ove godine, anketa o radnoj snazi je zabeležila veći broj zaposlenih za oko 31.600 lica, sa druge strane stopa nezaposlenosti koja je u ovom trenutku 10,1 odsto, za oko 0,8 procentnih poena niža u odnosu na prvi kvartal 2022. godine”, rekao je Martinović za Tanjug.

Martinović je dodao da se stopa nezaposlenosti već duži vremenski period kreće ispod 10 odsto ili za nijansu iznad 10 odsto, bez obzira na pandemiju Kovid 19 i rat u Ukrajini koji su, prema njegovim rečima, uticali na privredna kretanja.

Prema podacima NZS-a, najtraženiji na tržištu rada u Srbiji su trenutno inženjeri iz oblasti informacionih tehnologija.

“Programeri, inženjeri građevine, mašinstva, farmaceuti, lekari sa specijalizacijama, dakle tu postoji neka vrsta veće tražnje, u nekim delovima i deficita, ali naravno ima deficita i u oblasti profila sa srednjom stručnom spremom, kao što su različite vrste građevinskih radnika, zidari, tesari, operateri na CNC mašinama, varioci, traže se i medicinske sestre, vozači, magacioneri, prodavci, turistički radnici, ugostiteljski radnici”, objasnio je Martinović.

Na pitanje koliko u Srbiji ima radnika iz inostranstva i u kojim oblastima se najčešće zapošljavaju, Martinović je naveo da je ove godine izdato oko 23.000 radnih dozvola, kao i da su stranci najviše zaposleni u oblasti građevinarstva.

“Najviše dolaze iz Ruske Federacije, NR Kine, Turske, Indije, Kube, ali ima ih i iz zemalja regiona, poput Severne Makedonije, Albanije i BiH, najviše su zaposleni i angažovani u oblasti građevine, tamo gde je deficit radnih mesta”, izjavio je Martinović.

On je povodom ciklusa javnih konkursa za zapošljavanja, samozapošljavanje, obuke i stručno usavršavanje nezaposlenih rekao da je zabeleženo veliko interesovanje poslodavaca, nezaposlenih lica i mladih ljudi.

On je naveo da je završen program samozapošljavanja, kao i da su pripremljene odluke za uključivanje oko 4.000 lica koja žele da započnu sopstveni biznis.

“Među njima imamo oko 100 osoba sa invaliditetom, veliki broj lica romske nacionalnosti, dakle onih teže zapošljivih kategorija koji žele da započnu sopstveni biznis”, izjavio je Martinović.

Prema rečima Martinovića, Nacionalna služba za zapošljavanje je za mlade pripremila različite programe poput stručnih praksi, pripravništva, programa “Moja prva plata”, kao i programe za one koji su pasivni na tržištu rada kao što su prekvalifikacije, sticanja praktičnog znanja i program osnovnog funkcionalnog obrazovanja.

Komentarišući IPA projekat “Garancija za mlade”, Martinović je naveo da je on ozvaničen potpisivanjem direktnog granta od strane EU, koji je vredan 5.500.000 miliona evra.

“Ta sredstva će uskoro biti raspoloživa, ali najveći deo aktivnosti će se sprovoditi od početka naredne godine. Naša namera je da u tri naše pilot filijale uključimo negde oko 4.500 mladih ljudi od kojih će oko 1.200 njih biti uključeno u direktne finansijske poticaje”, istakao je Martinović.


Izvor: