REKORD! Smederevac kažnjen 755.000 dinara zbog prekršaja!

U hvatanju bahatih vozača na srpskim ulicama sve je više sofisticiranih uređaja koji značajno pomažu u evidentiranju neregistrovanih i neosiguranih vozila.

Video-nadzor za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uključuje 633 kamere na ukupno 262 lokacije u Beogradu. Tako je jedan vozač, koga je usnimila nadzorna kamera da vozi neregistrovani automobil, morao da plati 755.000 dinara na ime kazne.

Na ovaj način u Srbiji je do sada registrovano više od 20.000 neodgovornih vozača, a rekord za sada drži jedan Smederevac kome su uručena 84 prekršajna naloga, jer je u periodu od četiri meseca u 84 različita dana snimljen da vozi neregistrovan automobil, tako da je na kraju morao da plati ukupno 755.000 dinara, objavio je Telegraf.

Novi sistem evidentiranja ovakvih prekršaja postavljen je na gotovo svim prometnijim raskrsnicama u Beogradu, a opremljene su i softverom za prepoznavanje registarskih oznaka na vozilima.

Taj softver funkcioniše tako što fotografiše vozilo odnosno registarsku oznaku, skenira i pročita broj i poredi ga sa podacima iz baze. Ukoliko dođe do poklapanja i softver prepozna neregistrovano vozilo iz sistema, kroz nekoliko sekundi pojavljuje obaveštenje na ekranu da je uočena nepravilnost.

Tada operater još jednom proverava podatke i štampa poziv sa fotografijom, na kojoj se vidi da neregistrovano vozilo učestvuje u saobraćaju. Vlasniku snimljenog vozila zatim na kućnu adresu stiže prekršajni nalog.

Ukoliko prekršaj namiri u roku od osam dana, vozač će moći da plati samo polovinu iznosa.

Osim onih koji voze neregistrovane automobile, policija sa lakoćom otkriva i vlasnike vozila kojima je za više od 60 dana istekla registracija, a nisu vratili registarske tablice nadležnoj policijskoj stanici, kao što propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja.