U Smederevu obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

Komemorativnim okupljanjem kod Spomenika stradalim u bombardovanju 1999. godine, u Smederevu je danas obeleženo 25 godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.


Posle intoniranja himne i minuta ćutanja, čitanja imena svih poginulih vojnika i policajaca iz Smedereva, vence i cveće na spomenik su položili: predstavnici Komande garnizona Požarevac, rukovodstvo grada, delegacija Policijske uprave Smederevo, porodice palih žrtava, predstavnici Gradskog odobra SPS-a, delegacija Udruženja rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, Udruženja ratnih dobrovoljaca i poštovalaca 1912-1918 i Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida.

I posle 25 godina, još uvek se pitamo zašto je 1999. godine zakazalo međunarodno pravo i zašto je avijacija 19 moćnih zemalja sveta krenula na jedan mali narod koji nikada nije vodio osvajačke, već samo oslobodilačke ratove.

Ne možemo da zaboravimo razaranje zemlje i pogibije naših vojnika, policajaca, naše dece i civila. Već prve večeri bombardovanja gađani su vojni položaji na području Vučaka, a u narednim danima usledili su napadi na Industrijsku zonu, rezervoare Jugopetrola, most na Dunavu koji spaja Smederevo i Kovin, trafostanicu u krugu Železare i druge lokacije.

Osim materijalne štete, nažalost u proleće 1999. godine suočili smo se i sa gubicima naših 14 sugrađana i mi smo danas zato ovde pored spomenika sa njihovim imenima da im odamo počast jer su svojim životima platili veliku cenu za slobodu naše zemlje. Njihova hrabrost ispisana je velikim slovima naše istorije”, rekla je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović na komemorativnom skupu.

Za porodice palih žrtava organizovan je i prijem u Plavoj sali grada.

U bombardovanju 1999. godine koje se desilo na tlu Srbije, tokom 78 dana operacije nazvane „Milosrdni anđeo“ naneta je ogromna materijalna šteta , odneto je više od 2500 života, od toga 79 dečjih, dok je 12.500 ljudi ranjeno.


Izvor:GUSd