Hapšenje u Smederevu zbog falsifikovanja diploma

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su šest osoba zbog sumnje da su izvršile krivično delo falsifikovanje isprave.


Uhapšeni su S.L. (33) iz Smedereva, M. D. (35) iz Jagodine, M. K. (41) iz Beograda, T. B. (39) iz Beograda, A. M. (32) iz Surdulice i M. J. (33) iz Pančeva, navodi se u saopštenju MUP-a.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeno još pet osoba koje se terete za krivično delo falsifikovanje isprave, tri zbog trgovine uticajem i jedna zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je žena (37), odgovorno lice “Centra za obrazovanje i stručno osposobljavanje” Jagodina, od decembra 2021. do marta 2023. godine, korišćenjem svog dugogodišnjeg poslovnog i prijateljskog odnosa uticala na ženu (49) i muškarca (52), odgovorna lica Srednje škole “Nikola Tesla” iz Novog Pazara, da oni posreduju kod muškarca (71), odgovornog lica te škole, kako bi 11 učenika steklo diplomu obrazovnog profila medicinska sestra – tehničar i medicinska sestra – vaspitač, bez ispunjavanja zakonom pripisanih uslova, što je on i učinio.

Kako se sumnja, muškarac (71) je za navedene učenike potpisao kao istinite zapisnike o polaganju ispita, svedočanstva i diplome, iako je znao da ne ispunjavaju uslove propisane zakonom i na taj način im pribavio korist u vidu sticanja diplome srednje stručne spreme.

Šestoro uhapšenih terete se da su nameravali da upotrebe ove diplome koje su stekli na nezakonit način. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.


Izvor:tanjug