ZAVRŠEN “DUNAV FILM FEST”: Nagrada “Dunavska lađa” dodeljena filmu “Da li me voliš”

Svečanom dodelom nagrada i premijernim prikazivanjem tizera za film “Što se bore misli moje” reditelja Milorada Milinkovića sinoć je u Smederevu završen 6. Dunav Film Fest.


Tokom šest dana (od 22. do 27. avgusta) na Dunav Film Festu je prikazano više od 30 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Evrope i čitavog sveta, održana je i premijera prve dve epizode serije “Tunel”, a publika je uživala i u razgovorima sa filmskim autorima.

Žiri koji je odlučivao o nagradama radio je u sledećem sastavu: Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica, i Zoran Amar, reditelj.

Glavna festivalska nagrada “Dunavska lađa”, umetnički je rad smederevskog vajara mr Vlaste Filipovića.

Nagradu za najbolji film u takmičarskoj selekciji dobio je film “Da li me voliš?” autorke Tonje Najabrove.

“Pažljivo odabranim glumačko-rediteljskim sredstvima film ‘Da li me voliš?’ donosi odličnu rekonstrukciju jednog vremena u emotivnoj drami o odrastanju i krahu porodice dok u odjeku svedočimo i krahu zemlje”, navodi se u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje festivala dodeljeno je filmu “Nula kalorija” autorke Džesike Hausner zato što “skreće pažnju na veoma važne teme osetljivosti mladih ljudi i njihove potrebe za bliskošću i zajednicom u ovoj eri usamljenosti u kojoj nam se stalno nude nove i nove ideologije koje će nas konačno učiniti srećnim”.

Češki reditelj Robert Hloz nagrađen je nagradom za najbolju režiju za film “Tačka povratka” za “uspešno prikazanu blisku budućnost evropskog grada, preciznu režiju koja je kvalitetno povezala sve važne aspekte filmskog izraza”.

Srpskom koproducentu filma Marku Paljiću nagradu je uručila zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić. Autor ostvarenja prisutnima se obratio putem video poruke.

Nagradu za najbolji scenario osvojio je Juraj Lerotić za film “Sigurno mjesto”.

Prema rečima žirija u pitanju je “retko human pristup o tragičnoj temi samoubistva. Scenarista Juraj Lerotić, koji je ujedno i glavni glumac i režiser prikazuje nezaustavljivi pad iz depresije u smrt na ličan, duboko doživljen i izvanredno snažan način”.

Nagradu za najbolju glumu osvojili su Juraj Lerotić (Sigurno mjesto) i Karina Kimčuk za film “Da li me voliš?”.

“U duboko ličnoj priči igrajući zapravo samoga sebe, Juraj Lerotić nas je i kao glumac svakim kadrom dirnuo i podario publici upečatljivu, snažnu i slojevitu ulogu. Iako veoma mlada Karina Kimčuk zrelo nosi film ‘Da li me voliš?’ i gradi ulogu birajući suptilna i autentična izražajna sredstva i dočarava nam sve slojeve lika tako da zaista osećamo njene borbe i emotivne krahove”, obrazložio je žiri svoju odluku.


Izvor:ens/Foto:FilipOlćan