Danas je Ognjena Marija, svetica koju vernici slave sa strahopoštovanjem

U crkvenom kalendaru ovaj dan nije obeležen crvenim, već crnim podebljanim slovom, ali se smatra “teškim” praznikom.


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Svetu velikomučenicu Marine, u narodu poznatija kao Ognjena Marija.

U crkvenom kalendaru ovaj dan nije obeležen crvenim, već crnim podebljanim slovom, ali se smatra “teškim” praznikom, i veoma se poštuje, kako u crkvi tako i u narodu.

Ovaj praznik posebno poštuju žene, tako da se ništa ne radi u polju, ni “na ruke”.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antiohije. Krstila se u 12. godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana.

Prema ovom prazniku postoji strahopoštovanje jer se veruje da Ognjena Marija, kao sestra Svetog Ilije kažnjava gromom.

Naime, u narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije. Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u “ognjevite” svece.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi.

Veruje se i da ljudima, kojima se danas nešto zapali ili pregori Ognjena Marija šalje opomenu što su radili na praznik.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na ovaj dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati i kupanje u “velikim vodama”.

Vlada i verovanje da bi devojke trebalo danas poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa jer će on “zauvek gledati u njih kao u svoj odraz u ogledalu”.

Ima porodica koji Ognjenu Mariju obeležavaju kao krsnu slavu.


Izvor:telegraf