ŽESTOKO KAŽNJAVANJE! Pojačana kontrola saobraćaja do 20. juna

Do 20. juna saobraćajna policija sprovodiće akciju pojačane kontrole vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Akcija će se sprovoditi u 30 država koje čine mrežu saobraćajnih policija Evrope, a za vikend će u kontroli saobraćaja biti angažovani svi raspoloživi alko-metri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.


Major Saobraćajne policije Aleksandar Radenković izjavio je da će od subote u 12 do nedelje u 12 biti tzv. alcohol and drugs marathon koji će trajati 24 sata neprekidno.

Aleksandar Radenković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavio da je zbog velike količine vode na kolovozu juče bilo problema, uglavnom na državnim putevima drugog reda, ali i na auto-putu.

“Mi smo zbog toga upozorili građane da obrate posebnu pažnju, pogotovo da smanje brzinu. I narednih dana očekujemo veće količine kiše, tako da je zaista neophodan oprez u ovom periodu. Nadam se da će građani čuti te prognoze i da će pratiti gde postoje obustave. Ono što je jako važno je da jutros nema nigde obustave saobraćaja“, naveo je Radenković.

Prema njegovim rečima, akcija pojačane kontrole saobraćaja će se sprovoditi do 20. juna.

“Ono što možda nismo rekli, a jako je bitno, od subote u 12 do nedelje u 12 imaćemo tzv. alcohol and drugs marathon koji će trajati 24 sata, što će reći 24 sata neprekidno. Svi alkometri koji imamo, svi droga testovi će biti na ulici uz maksimalne ljudske potencijale. Ono što je jako bitno, kad je reč o alkoholu, taj prekršaj je stalno u fokusu saobraćajne policije. Jedan od naših strateških prioriteta je da iz saobraćaja isključimo što veći broj onih koji se usuđuju da sednu za volan pod dejstvom alkohola“, kazao je Radenković.

Napominje da kada je reč o psihoaktivnim supstancama, to je u Evropi gorući problem i da i kod nas to pokazuju podaci o broju tog prekršaja koji je konstantno u porastu već par godina unazad.

“Tako da sledi vreme muzičkih festivala na kojima je poznato da se okuplja veći broj mladih ljudi koji konzumiraju alkohol. I mi se nadamo da neće nakon toga sedeti da voze svoje vozilo. Tako da u svakom slučaju mi ćemo biti u pojačanom obimu, ne samo tokom ovih sedam dana, već i u nastavku leta, a i do kraja godine. Ponavljam još jednom, alkohol je uvek u fokusu saobraćajne policije. To znači da koga god zaustavi policija, moraće da ima proveru kada govorimo o alkotestu i o psihoaktivnim supstancama“, ističe Radenković.

Napominje da je kontrola alkohola u krvi kod vozača dala zaista dobre rezultate.

“Kad je reč o kontroli vozača na prisustvo psihoaktivnih supstanci, tu je malo drugačija situacija, zato što i sam test traje nešto duže, kolektori su jako skupi. Tako da, hipotetički, ukoliko biste nekog vozača koji je ispravan u svakom pogledu i zaustavili u trajanju nekih 10 do 15 minuta na licu mesta, imali biste situaciju da čoveka zadržavate nepotrebno“, ističe Radenković.

S druge strane, dodaje, desilo bi se možda da bi neko ko je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci izbegao kontrolu, tako da u ovom trenutku nije moguće da svaka kontrola vozača uključuje kontrolu na prisustvo psihoaktivnih supstanci.

“Sada će tako biti, svaki zaustavljeni vozač biće kontrolisan”, napominje Radenković.

U prvih pet meseci ove godine Saobraćajna policija isključila je iz saobraćaja nešto više od 23.000 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

“Veliki broj njih sa preko 1,2 promila. I prošle godine smo imali rekordan broj onih koji su isključeni iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, oko 64.000, oko 2.500 sa preko dva promila.To je problem ne samo u Srbiji, nego i u onim zemljama koje su najuspešnije u oblasti bezbednosti saobraćaja. Švedska i Finska nemaju problem s pojasevima kao mi, ali ne postoji zemlja koja s alkoholom nema problem”, ističe Radenković.

Dodaje da će svaki vozač koji ima preko 0,2 promila biti isključen iz saobraćaja tokom akcije, a da motociklistii profesionalni vozači ne smeju uopšte da imaju prisustvo alkohola u krvi.

Podseća da nije prvi put da saobraćajna policija i evropska mreža sprovodi ove akcije.

“Kada je reč o vožnji pod dejstvom alkohola, tokom prošle akcije smo imali 2.000 isključenih iz saobraćaja zbog tog prekršaja, a 100 vozača koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Broj prekršaja pokazuje da je Srbija bila na trećem mestu iza Turske i Francuske, dakle više od jedne Nemačke, od Rumunije, koje imaju daleko više stanovnika i vozača. To je zaista dobar rezultat i to potvrđuje da je apsolutni statistički prioritet saobraćajne policije je da što više vozača isključujemo iz saobraćaja pod dejstvom alkohola pre nego što izazovu nezgodu“, ističe Radenković.

Kaže da kada je reč o vožnji pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, tu postoje zemlje koje su i ranije počele sa kontrolama i imaju i više resursa.

“Ono što je jako bitno u ovom trenutku u Srbiji, svaka policijska uprava ima droga testove, to su Dregorovi uređaji, Drag test 5000, tako da imamo i dovoljnu količinu kolektora i kao posledica toga jeste da je broj prekršaja u konstantnom porastu. Prošle godine je broj prekršaja bio veći za čak 70 odsto u odnosu na godinu pre toga i ove godine imamo povećanje. Na neki način, s jedne strane, dobro je kao pohvala za naše kolege, s druge strane, nije dobar trend jer govori o nedisciplini jednog broja vozača”, navodi Radenković.


Izvor:rts