Smederevo među pet gradova u Srbiji sa najvećom uštedom struje

Smederevo je ponovo među pet gradova u Srbiji u kojima je ostvarena najveća ušteda električne energije, kao što je to bio slučaj i krajem prošle godine.


Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, u januaru je 1,38 miliona ili 44 odsto domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust za racionalnu potrošnju električne energije, a najveće uštede električne energije, osim u našem gradu, ostvarene su i u Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici, navodi se na zvaničnom sajtu grada.

Ministarstvo je navelo da je najveći popust od 30 odsto, koji se odobrava za uštede od 30 i više odsto električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, na januarskim računima ostvarilo 15 odsto domaćinstava.

Popust od 20 odsto, za uštedu električne energije između 20 i 30 odsto ostvarilo je devet odsto domaćinstava, dok je 20 odsto domaćinstava imalo manju potrošnju u rasponu od pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine i ostvarilo je popust od 15 odsto.

Domaćinstva koja su ostvarila popust za racionalnu potrošnju smanjila su potrošnju električne energije u januaru 2023. za 11 odsto, odnosno za 160 GWh u odnosu na januar prethodne godine.

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je Nacionalni Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova tokom 2021. godine, koji sprovode jedinice lokalnih samouprava, a među kojima je i Grad Zrenjanin.

Cilj Programa mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji Republike Srbije.

Model sufinansiranja mera energetske sanacije jeste da Ministarstvo i JLS obezbeđuju do maksimalno 50 odsto sredstava (MRE 25 odsto, JLS 25 odsto), dok građani učestvuju sa drugom polovinom.


Izvor:MRE