Srbija slavi Dan državnosti

U Srbiji se danas slavi Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.


Kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu kod Aranđelovca počela je državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti u okviru obeležavanja Dana državnosti.

Državnoj ceremoniji u Orašcu prisustvuju predsednici Skupštine Srbije Vladimir Orlić i Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srbije i vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Siniša Karan, koji je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U Kragujevcu je održana Sretenjska akademija na kojoj se obratio predsednik Aleksandar Vučić.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, predsednik Srbije će u 12 časova u Beogradu dodeliti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama na ceremoniji kojoj će prisustvovati i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, položio je u svojstvu izaslanika predsednika Srbije venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i upisao se u Spomen-knjigu povodom Dana državnosti.

Selaković je napisao da Srbija slavi sretenjski podvig Karađorđa i njegovih ustanika, Miloša i njegovih ustavotvoraca, koji su 1804. i 1835. godine postavili temelje moderne Srbije i ispisali recept uspeha – „ideja Slobode, čvrsta i nepokolebljiva volja i srpska sloga“.

Skupština Srbije je 10. jula 2001. odlučila da se proslavlja Dan državnosti koji se od 2012. praznuje dva dana – 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje, kada po verovanju, zima počinje da prelazi u proleće.

Prema crkvenoj doktrini, na Sretenje je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja, te se taj susret malog Isusa i pravednog starca slavi kao Sretenje Gospodnje.


Izvor:tvsuper.rs