Testenina s finim sosom uvek je dobar izbor za ručak, a ovaj recept je idealan za pripremiti jer se brzo sprema, a mnogo je ukusan.
Kuvana ili zapečena testenina često se nametne kao logičan izbor usled ubrzanog života, a kad joj dodamo fini sos od brokolija i tunjevine, dobijemo brz obrok koji nas i te kako zasiti.
Za zdraviju varijantu dovoljno je običnu testeninu zameniti integralnom ili onom od heljde, koristiti brokoli kuvan na pari, te konzervisanu tunu u salamuri (vodi) umesto one u ulju.
Sastojci:
(za 4 osobe)
400 grama kratke testenine (penne, fusilli, orecchiette)
1 komad brokolija
160 grama tunjevine iz konzerve (u salamuri)
2 čena belog luka
50 grama rendanog sira
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike soka od limuna
so
biber
- Brokoli operite, razdvojite je na cvetove i skuvajte na pari (oko 7-8 minuta).
Tunjevinu ocedite, beli luk iseckajte na listiće.
U veći lonac stavite vodu, kad voda prvovri, dodajte kašičicu soli pa ubacite da kuvate testeninu.
Kuvajte prema uputstvu na pakovanju testenine koju koristite.
Zagrejte dublji tiganj, dodajte maslinovo ulje i na listiće iseckan beli luk, nakon minut dodajte kuvan brokoli, malo posolite i pobiberite, pa zalijte limunovim sokom.
Dodajte oceđenu tunjevinu i lagano promešajte kutlačom.
Zalijte s malo vode u kojoj se kuva testenina.
Kuvanu testeninu ocedite, ostavite oko 100 ml vode od kuvanja, pa testeninu ubacite u tiganj s brokolijem i tunjevinom.
Izmešajte pa zalijte vodom od kuvanja i dodajte polovinu narendanog sira.
Poslužite toplo posipano ostatkom narendanog sira.