Generalni štrajk u smederevskoj fabrici PKC 18. decembra

Radnici kompanije PKC Wiring System iz Smedereva najavili su za 18. decembar generalni štrajk, nakon jučerašnjeg štrajka upozorenja, “jer nema naznaka pozitivnih promena”, saopštio je sindikat “Sloga”.


Kako je navedeno, tokom štrajka je štrajkačima i predsedniku Štrajkačkog odbora bilo fizički onemogućeno da napuste magacin, a generalni direktor PKC Nenad Moskić sa saradnicima bio je prisutan, sprečavajući štrajkače da napuste prostor čak i “za osnovne fiziološke potrebe”.

“Vikendom su vršeni pritisci na zaposlene, posebno na predstavnike Štrajkačkog odbora, uz pretnje suspenzijom; takođe, od sindikata je zahtevan spisak zaposlenih koji su učestvovali u štrajku, što im nije omogućeno”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Glavni zahtevi radnika su povećanje neto zarada za 32 odsto, povećanje regresa za godišnji odmor, povećanje iznosa za topli obrok, uvođenje platnih razreda, poboljšanje uslova rada, povećanje godišnjeg odmora, i ukidanje procedure čekiranja radnika za fiziološke potrebe.

Kompanija PKC Wiring System je proizvođač kablovskih snopova za industriju komercijalnih vozila, a ima pogone u Smederevu i Požarevcu.

Kako je navela “Sloga”, prema tvrdnjama radnika zarade u toj fabrici su najniže u celokupnoj industriji u Srbiji u oblasti proizvodnje automobilskih i kamionskih kablova, objavila je Beta.


Izvor:beta.rs