BLOKADE ŠIROM SRBIJE: Protest poljoprivrednika sve masovniji, ne odustaju od zahteva

Predsednik Skupštine udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac rekao da poljoprivrednici traže da se prvo realizuje sporazum potpisan u maju, a zatim da razgovaraju o drugim zahtevima.


“Sporazumom u maju dogovoreno je da se dizel na pumpi prodaje bez akcize u njenom punom iznosu na pumpi, a ne da platimo punu cenu i čekamo da vrate 50 dinara”, rekao je Slankamenac.

Dodao je da Srbije ima propise što se tiče uređenja robne berze i da treba obezbediti dovoljan broj javnih skladišta i uvesti fjučerse (mogućnost terminske prodaje robe).

Kada se ispune ti uslovi, kako je rekao, može se razgovarati o visini subvencija po hektaru za narednu godinu, taksama o odvodnjavanju i drugim zahtevima.

“Blokade ćemo prekinuti kada se ispune ti uslovi i predstavnici Vlade Srbije dođu kod nas na pregovore u Kisač”, rekao je Slankamenac.

On je, reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučić “da guraju ruku građanima u džep” rekao da to nije tačno jer su njihovi proizvodi, žitarice i uljarice, najjeftiniji.

“Od poljoprivrednika se godinama otima, kao i od građana, visokim maržama, meso sa svinjske plećke je u Crnoj gori 500 dinara za kilogram, a u Srbiji 800-900 dinara”, rekao je Slankamenac.

Dodao je da su danas blokade nastavljene na svim lokalnim saobraćajnicama kao i prethodnih dana, da je zaustavljen saobraćaj u Vršcu, prema Zrenjaninu i Pančevu, a biće blokiran i kružni tok u Novom Sadu.

Protest poljoprivrednika predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja “Elemirski paori” iz Elemira, “Složni Pidikanci” iz Bavaništa, “Paori iz Padine” i uduženje “Stig”.


Izvor:Nova,N1,Fonet Foto:Nova-MarkoDragoslavić-Fonet