Vujović obišla radove na najvećem ekološkom projektu u Smederevu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na izgradnji transfer stanice, najvećeg ekološkog projekta u Smederevu.


Realizacijom ovog projekta će se sistemski rešiti problem upravljanja otpadom.

“Mi danas u Smederevu obilazimo najvažniji ekološki projekat, a to je izgradnja transfer stanice koja će u velikoj meri rešiti sistem upravljanja otpadom za sve seoske i gradske mesne zajednice. Na ovom mestu je predviđena stanica za pretovar, reciklažno dvorište i linija za separaciju otpada što će povećati stopu reciklaže i smanjiti količinu otpada koja završava na deponiji. Za građane je važno da znaju da će se otpad odvoziti na regionalnu deponiju u Pančevu i to kroz industrijsku zonu, magistralnim putem, a ne kroz centar grada”, rekla je Vujović.

Ministarka je navela da je transfer stanica preduslov za zatvaranje i sanaciju nesanitarne deponije koja se nalazi u blizini, a na koju se decenijama nepravilno odlaže otpad sa teritorije Smedereva i okoline.

“Izgradnja ove transfer stanice najveći je, ali svakako ne i jedini ekološki projekat koji sprovodimo u ovoj opštini. Ulagali smo i u čišćenje divljih deponija, ali i u zamenu dotrajalih kotlova. Kroz prethodne javne konkurse, omogućili smo zamenu kotla na ugalj kotlom na gas u vrtiću Diznilend u naselju Senjak, koji greje više od 15.000 kvadrata. Time smo unapredili kvalitet vazduha u tom delu grada. Kroz ovogodišnji konkurs smo dodelili sredstva i za zamenu kotla u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, što će unapredili kvalitet života za oko 240 učenika, ali i za građane koji žive u tom delu Smedereva”, kazala je Vujović.


Izvor:tvsuper.rs | Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine /Jovana Rošul