Dva meseca od masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni

Danas se navršava dva meseca od masovnog ubistva u selima Duboni i Malom Orašju, kada je U. B. (21) hicima iz automatske puške ubio osam, a ranio 12 osoba.


U. B. je uhapšen 5. maja, dan posle zločina, u okolini Kragujevca, od kada se i nalazi u pritvoru.

Više od 600 pripadnika MUP-a učestvovalo je u potrazi za osumnjičenim, a sve specijalne jedinice MUP-a su bile na terenu – SAJ, Žandarmerija, Helikopterska jedinica, Intreventna, termovizijski dronovi.

Prilikom pretresa osumnjičenog i prostorija koje je koristio pronađena je veća količina oružja i municije, dok je prilikom bekstva sa lica mesta osumnjičeni pretio ubistvom taksisti, te ga je prinudio da ga odveze do sela na teritoriji opštine Kragujevac, gde je osumnjičeni i pronađen u objektu koji je vlasništvo njegovog ujaka.

Osumnjičenom U. B. je, 30. juna, produžen pritvor do još 30 dana zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne ponovi krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti, potvršđeno je tada u Višem sudu u Smederevu.

U. B. je na saslušanju u tužilaštvu početkom maja priznao izvršenje tog krivičnog dela.

Nekoliko dana kasnije uhapšen je njegov otac R. B. zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Pritvor je određen i ujaku osumnjičenog G. G. i bratu od ujaka B. G, koji se takođe sumnjiče za krivična dela neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Na predlog punomoćnika oštećene porodice, čija su oba deteta ubijena u masakru, sud je doneo rešenje kojim je zabranio raspolaganje imovine osumnjičenom za ovaj zločin U. B, njegovom ocu R. B. kao i njegovom ujaku G. G.

Povodom ovog slučaja saslušano je više od 40 svedoka.

U Malom Orašju je 13. juna služen parastos na mestu stradanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, dan posle masovnog ubistva, ocenio da je reč o terorističkom aktu, a Vlada Srbije je usvojila nove mere odnosno da Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno pripremi izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja.

Pokrenuta je i akcija predaje nelegalnog oružja bez posledica. Akcija je počela 8. maja i posle skoro dva meseca predato je 108.883 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Protiv počinioca masovnog ubistva u Mladenovcu je pokrenut, ali i obustavljen, sudski postupak zbog napada na službeno lice 2021. godine, navodi se u rešenju suda koje je na pitanje Insajdera ranije dostavilo Više tužilaštvo u Beogradu.

Sud i, pre toga tužilaštvo, prihvatili su mišljenje Centra za socijalni rad, pa i to da je u trenutku napada na policajca U. B. bio maloletan, da je redovno pohađao školu i da nije imao sklonosti ka asocijalnom ponašanju te da je osećao odgovornost i kajanje.


Izvor:tvsuper.rs