SMEDEREVO: Podnet optužni predlog zbog psa koji je ujeo dečaka za lice

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je optužni predlog sudu protiv B.S. iz Smedereva (45) zbog sumnje da je doveo na kupalište psa koji je za lice ujeo petogodišnjeg dečaka.


Tužilaštvo je optužnim predlogom predložilo da se okrivljeni osudi na kaznu zatvora i novčanu kaznu, kako je objavljeno na sajtu tog tužilaštva. U optužnom predlogu se navodi da je osumnjičeni u junu mesecu prošle godine na gradskom kupalištu “Šljunkara” u Kovinu izazvao opasnost po život i telo ljudi.

Naime, okrivljeni je, kao vlasnik opasnog psa rase staford, postupao suprotno odredbama Pravilnika o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu. On je psa na kupalište doveo bez brnjice i povoca, kojom prilikom je pas koji se nalazio u vodi doplivao do maloletnog oštećenog, starog pet godina, koji se takođe kupao u prisustvu svojih roditelja i ugrizao ga u predelu lica, nanevši pritom detetu lake telesne povrede.

Optuženi je na opisani način učinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti. Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu definiše da je opasan pas bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka i nanela mu telesne povrede ili smrt, bez očiglednog povoda napala drugog psa i nanela mu teške telesne povrede ili smrt.

Takođe, tu spadaju i jedinke koje su uzgajane, odnosno dresirane za borbe pasa ili nađene u organizovanoj borbi sa drugim psom, namenjene za čuvanje imovine ili kao telesni čuvari, koje su rase pit bul terijer ili mešanci te rase, koje ne potiče iz kontrolisanog uzgoja ili koje su rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanci tih rasa.

Navedenim Pravilnikom je, pored ostalog, propisano i da opasne pse mogu da izvode samo punoletna lica, i to uz brnjicu i na povocu, u skladu sa posebnim propisom.

Navodi se i da opasnog psa može da drži samo punoletno lice koje nije kažnjavano, odnosno protiv koga nije pokrenut postupak zbog kaznenih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao i kaznenih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavljanja životinja, odnosno drugih dela iz oblasti dobrobiti životinja i drugih kaznenih dela koja u sebi sadrže elemente nasilja.


Izvor:en