Srbija pred hladnim talasom: Za vikend sneg i u Smederevu

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije upozorio je ne obilne padavine koje će zahvatiti područje jugozapadne i južne Srbije od 17. januara.


U cilju preduzimanja pravovremenih preventivnih mera kako bi ceo sistem zaštite bio podignut na najviši nivo danas je održan sastanak pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a i Javnog vodovodnog preduzeća “Srbijavode“

Od sutra posle podne do četvrtka ujutro oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovljavati izuzetno obilne padavine, svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Kosova i Metohije, kao i jugozapadnu Srbiju.

Upozorenje se naročito odnosi na oblast južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 milimetara kiše.

U tom periodu sneg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1.500 – 1.600 metara, a u ostalim krajevima Srbije biće znatno manja količina padavina.

U košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji u utorak uveče noću i u sredu ujutro kada se očekuju udari vetra preko 25 metara na sat.

Sneg će u petak od jutarnjih sati početi da pada prvo na jugozapadu Srbije, a u toku dana i u subotu i u ostalim krajevima.

U zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, najviše na planinama, dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlju formirati manji snežni pokrivač.

U Smederevu se do petka očekuje olujna košava. U noći između petka i subote padaće slab sneg, ali se zbog temperature iznad nule ne očekuje zadržavanje snežnog pokrivača.

Iako će nam prodor intenzivnog ciklona sa Atlantika dublje u kontinent doneti nestabilno, promenljivo i kišovito vreme, intenzivnijeg zahlađenja neće biti, te će se maksimalna dnevna kretati od 6 u Negotinu, pa do 12 u Loznici. U Beogradu do 10 stepeni.


Izvor: tvsuper.rs