POŽAREVAC: Specijalistička obuka vojnika roda oklopnih jedinica

U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu u toku je specijalistička obuka vojnika roda oklopnih jedinica koji su služenje vojnog roka započeli u septembru ove godine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.


Vojnici se na poligonima i vežbalištima u Centru osposobljavaju za dužnosti nišandžija i vozača u sastavu posada tenkova M-84 i borbenih vozila pešadije M-80A.

U skladu sa programom obučavanja, oni stiču znanja i veštine neophodne za efikasnu upotrebu i održavanje oklopnih borbenih vozila, njihovog naoružanja i uređaja.

U obuci se koriste trenažeri, koji pružaju uslove za praktično osposobljavanje za realizaciju vatrenih i taktičkih zadataka u svim uslovima uz minimalan utrošak materijalnih resursa.

Vojnicima sada predstoji realizacija školskih i bojevih gađanja iz naoružanja roda, kao i upravljanje borbenim vozilima u terenskim uslovima, kako bi u potpunosti bili osposobljeni za obavljanje dužnosti na tenku i borbenom vozilu pešadije.

Ovaj period osposobljavanja završava se proverom specijalističke obučenosti vojnika, nakon čega sledi obučavanje za realizaciju kolektivnih zadataka i uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.


Izvor:tvsuper