SMEDEREVO: Napao dvoje posle koncerta, mislio da su gej – tužilaštvo podnelo žalbu na presudu!

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je podnelo žalbu protiv presude Osnovnog suda u Smederevu, kojom je D.M. (32) iz Smedereva proglašen krivim za krivično delo nasilničko ponašanje učinjeno iz pobuda mržnje.


Njemu je optužnim predlogom stavljeno na teret da je 2015. nakon završetka koncerta Zdravka Čolića, ispred parka “Vinski grad” u Smederevu i u prisustvu većeg broja građana, motivisan mržnjom zbog njihove pretpostavljene seksualne orijentacije, samo zbog toga što je prema njihovom izgledu zaključio da su pripadnici “gej” populacije, vređao, psovao i fizički napao dvoje oštećenih koji su tom prilikom zadobili lake telesne povrede.

Naime, radi se o predmetu koji predstavlja jedan od prvih procesuiranih slučajeva zločina iz mržnje u Republici Srbiji, koji je uveden u naše zakonodavstvo izmenama Кrivičnog zakonika iz 2012. godine. Njima je predviđeno da će se obavezno teže kazniti učinilac za krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, ceniti kao otežavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne.

Imajući u vidu navedeno, tužilaštvo je optužnim predlogom u konkretnom slučaju od suda tražilo da se pobuda mržnje obavezno ceni kao otežavajuća okolnost, predlažući osudu na kaznu zatvora, ali je prvostepenom presudom okrivljenome izrečena uslovna osuda, kao i mera bezbednosti zabrane prilaženja i komuniciranja sa oštećenima.

Podnetom žalbom tužilaštvo je drugostepenom sudu predložilo da osuđujuću presudu Osnovnog suda u Smederevu preinači u delu odluke o kazni i da okrivljenog osudi na kaznu zatvora, a o ishodu postupka po žalbi javnost će biti blagovremeno obaveštena.


Izvor:telegraf