SMEDEREVCI, OPREZ! Vazduh je zagađen, izbegavajte boravak na otvorenom!

Prema poslednjim podacima o kvalitetu vazduha, vazduh u Smederevu je zagađen. U poslednja 24 sata, posebno u periodu od 15 sati do ponoći i od 5 do 8 sati ujutru, prekoračene su vrednosti PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica, koje su prouzrokovale zagađenje, a povećanje je nastalo najviše zbog rada individualnih ložišta.


Zagađenje vazduha u Smederevu i još 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, poručili su iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

U saopštenju SEPA navodi da je zagađenje vazduha koje je prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica nastalo zbog rada individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 MW.

Agencija ističe da se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima i apeluje da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.

Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom u poslednja dva dana izmerena su u Smederevu, Beočinu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.

“Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW, na godišnjem nivou 65 procenata, kao i da je emisija PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80 procenata, važno je zbog zajedničkog cilja – unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata”, navodi se u saopštenju.

Trenutnom zagađenju pogoduje i polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom.

“Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere”, navodi se u saopštenju.

Uz apel da se koriste ekološki prihvatljiviji energenti, navodi se i da su građani “saveznici u rešavanju dugogodišnjeg problema na čemu država strateški radi”.


Izvor:tvsuper