ZATVOR U SMEDEREVU: Objavljeni snimci prebijanja zatvorenika!

Neprofesionalno i agresivno ponašanje službenika za obezbeđenje Okružnog zatvora u Smederevu zabeleženo je na video snimcima koji su uznemirili javnost.


Bezbednosne kamere u zatvoru u Smederevu snimile su iživljavanje zatvorskog stražara nad osuđenikom. Na snimku se jasno vidi kako zatvorski čuvar gađa pepeljarom zatvorenika, a zatim ga maltretira da je podigne sa zemlje. To je drugi uznemiravajući video iživljavanja nad zatvorenicima koji se pojavio u medijima u nedelju dana, prvi se pojavio tokom vikenda.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je povodom uznemiravajućeg snimka koji se tokom vikenda pojavio u medijima da je na njemu prikazan pripadnik Službe za obezbeđenje Okružnog zatvora u Smederevu koji je dobio otkaz zbog nasilničkog ponašanja prema osuđeniku u martu ove godine.

Reč je o jednom od dvojice komandira protiv kojih je upravnik ove ustanove zbog nasilničkog ponašanja pokrenuo odvojene disciplinske postupke i suspendovao ih sa posla istog trena pošto je obavešten da postoji sumnja da su počinili težu povredu radne dužnosti prema Zakonu o državnim službenicima i nasilničko ponašanje prema licima lišenim slobode prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija.

Utvrđivanje njihove odgovornosti je bilo otežano zbog činjenice da su komandiri pokušali da opstruiraju vođenje disciplinskog postupka tako što su izbegavali da prime poziv i daju svoje iskaze, a u dužem vremenskom periodu dostavljali upravi zavoda dokaze o privremenoj sprečenosti za rad što je prolongiralo ceo postupak.

Ovi komandiri su i članovi Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, čiji predsednik Zvonko Tomašević u svojim saopštenjima mesecima obmanjuje javnost da su dva komandira dobila otkaz jer su navodno žrtve odmazde upravnika, koristeći se zamenom teza i optužujući upravnika za nezakonito postupanje, navodi se u saopštenju Uprave.

“Verujemo da jedino pitanje koju javnost ima posle gledanja snimka jeste – u čemu je upravnik OZ Smederevo nezakonito postupao kad je suspendovao i pokrenuo disciplinski postupak protiv zaposlenog koji se nasilnički ponašao prema osuđeniku”, napominje Uprava i poručuje da će svako kršenje zakona biti najstrože kažnjeno.

Ističe i da je u skladu sa zakonom obavestila Osnovno tužilaštvo u Smederevu da postoji osnovana sumnja da su oba komandira počinila dva krivična dela prema Krivičnom zakoniku – nasilničko ponašanje i zlostavljanje i mučenje kako bi ovaj državni organ doneo odluku da li ima elemenata i za krivično gonjenje.


Izvor:telegraf,mondo

BONUS VIDEO:

https://nezavisni.rs/2021/12/22/zvanicno-najavljeno-cetvrta-dozza-ce-biti-neophodna/