BLOKIRANA SRBIJA: Poljoprivrednici nastavljaju proteste do ispunjenja zahteva

Poljoprivrednici koji su juče izašli na ulice više gradiva Srbije ostali su na ulici tokom noći. Kolona traktora na Ibarskoj magistrali. Blokada ulica u Subotici, Bogatiću i Požarevcu.


Poljoprivrednici su traktorima formirali kolone na putevima, organizovali protestnu vožnju ili blokirali saobraćaj.

Kolona traktora je ostala celu noć, i dalje su na Ibarskoj magistrali, a policija i dalje ne dozvoljava ulazak u Kraljevo. Najavljeno je da će im se pridružiti članovi Udruženja Nadibar koji će oko 11 krenuti iz Roćevića.

Nakon noći provedene na parkingu pored Gradske kuće, subotički poljoprivrednici su blokirali Štrosmajerovu ulicu na sat vremena.

Paori navode da će zatvoriti neku od subotičkih ulica i poslepodne.

U centru grada je oko pedeset traktora, a očekuje se da se protestu pridruže poljoprivrednici iz još nekih okolnih naselja.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je da očekuje ispunjenje svih zahteva od Vlade Srbije. Ukoliko im se zahtevi ne ispune do četvrtka, planiraju da sa ostalim poljoprivrednim udruženjima iz Srbije u petak voze traktore za Beograd.

“Mi i dalje očekujemo da se prihvate naši zahtevi, da mi završimo ovo i krenemo našim kućama, njivama i salašima. Ako ne, mi ćemo u petak masovno da krenemo za Beograd”, navodi Matković.

Policijska i vozila hitne pomoći su propuštana i tokom blokade.

I u Bogatiću i Požarevcu i dalje blokada.

Protesti poljoprivrednika započeli su juče, nakon što su predstavnici više poljoprivrednih udruženja u ponedeljak razgovarali u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Odbora za poljoprivredu i Narodne seljačke stranke Marijanom Rističevićem, a posle sastanka su izjavili da nisu zadovoljni razgovorom jer, kako su rekli, nije ispunjen nijedan njihov zahtev.

Prema onome što su poljoprivrednici ranije saopštavali, tražili su, između ostalog, da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, zatim subvencije po hektaru od minimum 35.000 dinara, premije za mleko 20 dinara po litru, umanjenje akcize na dizel-gorivo.


Izvor:rts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)