Podignuta optužnica protiv smederevskog privrednika

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je podnelo optužni predlog protiv B.S. iz Vučaka i privrednog društva čiji je on direktor zbog postojanja opravdane sumnje da izvršili krivično delo poreska utaja za koje je propisana kazna zatvora od dve do osam godina i novčana kazna.


Okrivljenima se stavlja na teret da su u periodu od 01.01.2019. godine do 30.04.2021. godine, u nameri da izbegnu plaćanje poreza na dobit pravnih lica, poreza na prihod od kapitala i plaćanje PDV-a, pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 8.373.496,00 dinara, za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije.

Podnošenje optužnog akta protiv navedenih lica je rezultat efikasno sprovedene istrage u saradnji sa nadležnim sektorom poreske policije i predstavlja prvi slučaj primene Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična dela u Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu.

Naime, Zakonom o odgovornosti pravnih lica za krivična dela, koji je stupio je na snagu 2008. godine, pored ostalog je propisano da se odgovornost pravnog lica zasniva na krivici odgovornog lica.

Pravno lice odgovara za krivično delo koje u okviru svojih poslova, odnosno ovlašćenja učini odgovorno lice u nameri da za pravno lice ostvari korist, kao i u slučajevima kada je zbog nepostojanja nadzora ili kontrole od strane odgovornog lica omogućeno izvršenje krivičnog dela u korist pravnog lica od strane fizičkog lica koje deluje pod nadzorom i kontrolom odgovornog lica.


Izvor:kurir.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)