Danas stigla jesen, već sutra ujutru PRVI MRAZ!

Prema informacijama Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, jesen je počela jutros u 03.03h, u trenutku kada je Sunce bilo u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno, kako kažu astronomi, kad prelazi sa severne na južnu nebesku populoptu.


U trenutku kad nama počinje jesen za stanovnike južne Zemjine polulopte počinje proleće.

Na dan početka jeseni, Sunce je u Smederevu izašlo u 06.26h, a zaći će u 18.34h, što znači da obdanica traje 12.08h, a noć 11.52h. Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, iako se ono geometrijski gledano nalazi ispod njega.

Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra.

Pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović rekao je da se tokom vikenda i početkom naredne sedmice očekuju maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, uz košavu, odnosno pojačan južni i jugoistočni vetar.

“Do kraja meseca bi se zadržao ovaj trend nešto toplijeg vremena u odnosu na prethodnu sedmicu i ovo zahlađenje koje smo imali u prethodnim danima”, dodaje meteorolog. Ne očekuje obilne padavine, a u nedelju popodne, ponedeljak i utorak može da bude mestimično kiše i lokalnih pljuskova, ali ne i velikih i obilnih.

Prvi mraz se očekuje već u subotu ujutru, ali će nakon toga sedam dana biti toplija jutra, pa se mrazevi mogu ponovo očekivati u prvoj polovini oktobra.

Mihajlović je napomenuo da je miholjsko leto u Srbiji “pod znakom pitanja”. “Ima izgleda da bi prva polovina oktobra imala nešto češću pojavu padavina, istina za ceo oktobar one bi bile u granicama proseka između 40 i 60 milimetara, u planinama do 80. Topli period bi bio ipak ovaj prvi deo oktobra, odnosno prvih sedam dana, tako da sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra, ne možemo reći da ćemo imati miholjsko leto u onom pravom obimu kakvom smo očekivali ili kako smo navikli”, kaže Mihajlović.


Izvor: tvsuper.rs, rts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)