NESTAŠICA SE NASTAVLJA: U Smederevu peleta nema, drva papreno skupa!

Na smederevskim stovarištima ogreva i dalje vlada nestašica, a nove porudžbine ne primaju. Peleta gotovo da i nema. I pored ograničenja cene od 38 hiljada za tonu i zabrane izvoza, na tržištu je i dalje nestašica.


“Trenutno nemamo pelet na zalihama, a da li će ga uopšte i biti za prodaju zaista ne znamo.”, kažu za Tv Super u jednom stovarištu u Smederevu.

Iz Ministarstva energetike poručuju da je na području Lebana, Brusa i Knjaževca u seči sa „Srbijašumama“ angažovana i Vojska, kako bi se obezbedile dodatne količine drva.

Inspekcije i dalje proveravaju i proizvođače i stovarišta peleta. Do sada je podneto više od 60 prekršajnih prijava.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva Zoran Lakićević kaže da je cena peleta ograničena na 320 evra, ali da neki trgovci prodaju pelet po višoj ceni.

U Srbiji je od proleća jagma za tim ogrevom. U odnosu na lane, cena drva je udvostručena. U Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje.

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu korstila – kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cene, pa za kubik treba dati od 9 do čak 13 hiljada dinara.


Izvor: SUPER TV SMEDEREVO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)