MUP: Za pet dana otkriveno 1.400 pijanih vozača

Saobraćajna policija je tokom petodnevne akcije pojačane kontrole saobraćaja kontrolisala ukupno 53.621 vozilo i otkrila 25.878 prekršaja.


Gotovo polovina otkrivenih prekršaja bili su prekršaji prekoračenja brzine, ukupno 12.535. Кada je reč o ovom prekršaju, presretači su zaustavili devet vozača, uglavnom stranih državljana, koji su upravljali vozilom brzinom većom od 210 kilometara na sat.

U nedelju, 31. jula oko 00.25 časova, iz saobraćaja je isključen dvadesetjednogodišnji državljanin Srbije koji se na auto-putu Beograd – Šid, kod Surčina, kretao „pasatom“ brzinom od čak 252,3 kilometara na čas, a alkotestiranjem je utvrđeno da je imao 1,76 promila alkohola u organizmu. Pored toga, sa probnom vozačkom dozvolom upravljao je u vreme kada to nije dozvoljeno zakonom i snaga motora vozila veća je od 80 kW. Prekršajni sud u Beogradu osudio je vozača na kaznu rada u javnom interesu u trajanju od 240 sati, novčanu kaznu od 120.000 dinara, zaštitnu meru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od devet meseci i 15 kaznenih poena, zbog čega će mu biti oduzeta vozačka dozvola.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 1.416 vozača, od kojih je 218 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu. U službenim prostorijama zadržano je i 56 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Pored pomenutih prekršaja, tokom akcije, od 29. jula do 2. avgusta, sankcionisano je 5.755 vozača, odnosno putnika zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, 100 vozača zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilu, kao i 1.421 vozač koji je nepropisno koristio mobilni telefon za vreme vožnje.

S obzirom da predstoji period muzičkih festivala na kojima se očekuje prisustvo velikog broja posetilaca,saobraćajna policija nastaviće nastaviće pojačanu kontrolu saobraćaja.


Izvor:MUP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)