POSKUPELO GORIVO! Cena ide i na 250 dinara?!

Od 15 časova na snagu je stupio novi cenovnik za gorivo prema kome će se evrodizel prodavati po ceni od najviše 212 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 201 dinar za litar.


Ove maksimalne cene navedenih goriva važiće do sledećeg petka.

Prethodno je evrodizel koštao najviše 209 dinara, a benzin 198 dinara. To znači da je litar dizela poskupeo za tri dinara, a benzina takođe za tri dinara.

Inače, cena barela nafte tipa “brent” koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama pala sa oko 120 dolara od prošlog četvrtka na današnjih 110 dolara, što je pojeftinjenje od devet odsto.

Podsetimo, Vlada Srbije je radi sprečavanja većih poremećaja na tržištu goriva i radi očuvanja životnog standarda stanovništva, 10. februara usvojila Uredbu o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama. Uredba je od tada bila produžena više puta, a prema poslednjim izmenama Uredbe ograničenje cena naftnih derivata je produženo do 30. juna ove godine, ali sva je prilika da će zbog nestabilnog tržišta biti opet produžena.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Milan Rakić rekao je da ne bi bilo čudno ukoliko bi cena goriva došla do 245 dinara po litru. Objašnjenje za ovaj stav leži u tome što ne postoji jasna računica kako se vrši obračun veleprodajne cene. Dokle god računica bude misterija, ističe Rakić, promene na bolje u ovom sektoru ne mogu se očekivati.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je nedavno da bi sirova nafta mogla da poskupi, te da košta između 150 i 170 dolara po barelu, za razliku od 120, kolika je njena cena sada. Ukoliko se to zaista desi – potpuno je očekivano da gorivo plaćamo za oko 50 dinara više, smatra Željko Marković, stručnjak za energetiku.


Izvor:novosti, kurir, nova

GLEDAJ TV SUPER i preko interneta – BESPLATNO! Klikni OVDE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)