BISIĆ: Đilas u Smederevu izneo plan koji bi ugrozio zdravstvo!

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je pre dva dana na skupu u Smederevu da se koalicija koju predstavlja, “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, zalaže za to da se ukinu doprinosi za zdravstvo.


– Da se ukinu doprinosi za zdravstvo i da se te pare prebace u plate ljudima, a to bi značilo da su od prvog dana ove mere sve plate veće za 12 posto svakome u Srbiji – rekao je Đilas u Smederevu.

Poreski stručnjak i profesorka sa FEFA Milica Bisić prokomentarisala je za “Danas” ove ideje Dragana Đilasa, rekavši da je ključno pitanje odakle će se onda finansirati zdravstvo.

Građani uplaćuju oko dve milijarde evra za doprinose za zdravstveno osiguranje, a Milica Bisić ističe da od ranije postoji ideja da se finansiranje zdravstva prebaci na poreze, ali da je to teško izvodljivo bez kompenzacije.

– Morao bi se povećati porez na zarade, PDV ili neki drugi poreski oblik. Samo ukidanje doprinosa bez kompenzacije ugrozilo bi finansiranje zdravstva – rekla je ona.

I ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da bi populistički planovi Dragana Đilasa garantovali ugrožavanje rada i stabilnog finansiranja zdravstvenog sistema i to u doba svetske zdravstvene i ekonomske krize.

– U doba najveće zdravstvene i ekonomske krize, oni predlažu ukidanje sigurnih izvora finansiranja zdravstvenog sistema. Kada bi se njihove ideje realizovale, urušili bi ono što smo godinama stvarali – stabilan i siguran zdravstveni sistem, koji je spreman da odgovori na sve izazove, a što smo mogli da vidimo u ovoj pandemiji – rekao je Mali.


Izvor:novosti.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)