ŠOK: Otišao u zatvor zbog 3.000 dinara, izneli ga u čaršavu!

U Kazneno popravnom zavodu u Nišu, čiji je načelnik Dejan Panić uhapšen zbog sumnje da je primao mito zajedno sa još dve osobe, niz je problema koji se godinama “guraju pod tepih”.


Takav je i tragičan slučaj Mileta Ćirića, koji je otišao na izdržavanje trodnevne prekršajne kazne u iznosu od 3.000 koju njegova porodica, zbog loše materijalne situacije, nije mogla da plati. Posle trodnevnog boravka, Ćirić je pao u komu, a zatim i preminuo. Sin ga je iz zatvora izneo u čaršafu. Na njegovom telu uočene su stravične povrede nastale udarcima, a podneta je i prijava protiv NN lica i postupak je i dalje u toku.

Tragična sudbina porodice Mileta Ćirića iz pirotskog sela Blato odigrala se krajem 2020. godine, nakon što je po prekršajoj prijavi u iznosu od 5.000 dinara, koju nije imao da plati u celosti, završio iza rešetaka. Njegov sin je uspeo da skupi 2.000 dinara, ali zbog loše materijalne situacije Ćirić je morao da „odleži“ preostali iznos u niškom zatvoru.

Šta se tokom ta tri dana događalo iza ograde niškog kazamata, još se utvrđuje.

Naime, 25. oktobra iz zatvora su pozvali Ćirićevog sina Vladana da dođe po njega, što je sin i učinio. Međutim, kada je došao ispred zatvora, sačekala ga je užasna scena – njegov otac Mile je bio u besvesnom stanju, umotan u čaršaf sa užasnim povredama po telu. Odmah je tražio da se pozove Hitna pomoć, koja ga je odvezla u bolnicu.

Po dolasku u Klinički centar u Nišu lekari su konstatovali da je u komi. To stanje bilo je praćeno i povremenim epi-napadima, a nesrećni čovek nije dočekao jutro – preminuo je u bolničkoj postelji.

Zbog sumnje da su njegovog oca pretukli zaposleni u zatvoru, Vladan je angažovao advokata i podneto je tužilaštvu prijavu.

Advokat porodice Ćirić, Marko Mitić, kazao je za portal Nova.rs da je postupak i dalje u toku.

„Prijava je podneta protiv NN lica, jer je nesporno da je Ćirić pretučen, što se moglo videti po njegovim povredama. Do sada je obavljeno desetak saslušanja, saslušana su osuđena lica koja su u tom trenutku služila kaznu i čuvari i istraga se još vodi protiv NN lica. Tužilac je zatražio snimke sa sigurnosnih kamera koje pokrivaju stacionar u kom je Ćirić boravio“, kaže advokat Mitić za Nova.rs.

Međutim, kako saznajemo, deo snimka na kom se najverovatnije vidi postupanje prema preminulom Ćiriću – nedostaje.

Ovakav podatak mogao da navede deo javnosti da posumnja da nedostatak dela snimka potvrđuje slutnje njegovog sina Vladana, da su Mileta prebili zatvorski čuvari.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) negirali su krajem prošle godine da je Ćiriću bilo ko naneo povrede opasne po život, ističući da su neosnovane priče o zlostavljanju i mučenju, već da je dobio samo dva udarca gumenom palicom po leđima, u skladu za propisima o primeni mera prinude, jer je šipkom pretio drugim osuđenicima i stražarima da će ih napasti i pretući.

U UIKS su naveli za Blic da je Mile, noć pre izlaska, metalnom šipkom koju je odvalio od kreveta pokušao da udari prekršajnog kažnjenika A. P. te da je zamahivao i pretio i stražarima koji su ga upozoravali da spusti šipku. Stražari su nakon upozorenja, pokušali prvo da primene fizičku snagu, ali pošto nisu uspeli, tek onda je upotrebljena mera prinude – gumena palica po dozvoljenim delovima tela (dva puta) u predelu gornjeg dela leđa, kada mu je i oduzeta šipka, a on je vezan lisicama.

„Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal, a u saradnji sa BIA, nakon višemesečnog predistražnog postupka danas su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala lišili slobode tri lica: D. P. (upravnik KPZ Niš), S. M. (vaspitač KPZ Niš) i H.J., zbog postojanja osnova sumnje da su kao organizatori i pripadnici organizovane kriminalne grupe u toku 2021. godine izvršili krivično dela primanje mita i krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Takođe, krivična prijava će biti podneta i protiv D. I. (osuđenika KPZ Niš), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita“, navedeno je u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Ova organizovana kriminalna grupa je tokom ove godine stvorila plan delovanja za pronalaženje osuđenika koji izdržavaju kaznu u KPZ Niš i koji su ispunili zakonski uslov za podnošenje zahteva za uslovni otpust, a koji pristaju da daju 5.000 evra. Nakon prijema novca sačinio bi se izveštaj, na osnovu kojih bi se predstavnici KPZ Niš pozitivno izjasnili pred nadležnim sudovima u cilju dobijanja otpusta (osuđenika-davaoca mita).


Izvor:nova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.